Elcsitultak a gát körüli “hullámok”

Elcsitultak a gát körüli “hullámok”
Bihar megye – Immár nincs elégedetlenség Gyantán, a Fekete Körös falu alatti szakaszán épülő gát miatt, mondta kérdésünkre Boros Béla tanácsos, akit a lakosok az ügyben képviselőjüknek választottak.

Bár Gyantán a lakosok emlékezete szerint sosem volt árvíz, az illetékes hatóság egyik napról a másikra gát építésébe kezdett 2006 őszén. Ezt a helyiek onnan tudták meg, hogy egy reggelre munkagépek jelentek meg földjeiken, és beleegyezésük, sőt, minden engedély nélkül dolgozni kezdtek. A gyantaiak elkeseredésükben a nyílvánossághoz (is) fordultak ügyükkel, hiszen sokuk mezőgazdasági termőföldjét egyszerüen kettészelte a gát, nem is beszélve azokról, akikét alkalom adtán elárasztják.

Pénz beszél…

Az emberek bizottságot választottak érdekeik képviseletére. Ennek vezetőjét, Boros Bélát (aki egyedüli tanácsosa a falunak Feketekápolna község önkormányzatában) kérdeztük a minap, miként áll a gyantaiak ügye. Immár nincs elégedetlenség, volt a válasz, a munka pedig zavartalanul folyik tovább. A munkát, mint említettük, engedélyek nélkül kezdték el, mintegy 30 hektár gyantai földet elfoglalva. A háborgások elcsitulásához jelentősen hozzájárult, hogy a kezdetben ígért 50 helyett végül 300 millió régi lejt fizetett a föld hektárjáért a gátépítő, miközben korábban 8–10, esetleg 25 millióért kelt el a java!

Betonkeverő is épült

Akiknek rendben voltak a tulajdonjogi papírjaik, megkapták a pénzüket, viszont sok rendezetlenségre is most derült fény. Ennyi pénzért az egész határt is eladnák, mondta Boros Béla, akitől azt is megtudtuk, hogy a “pénzszag” hatására bizony voltak, akik egy kis ügyeskedéssel is megpróbálkoztak… A gáton tehát dolgoznak, ottjártunkkor láthattuk az a betonkeverő állomást is, mely helyben készíti el a szükséges betont, így azt sem kell máshonnan szállítani.

Rencz Csaba