Elbocsátások Bihar megyében

Elbocsátások Bihar megyében
Az inasképzéssel kapcsolatos újdonságok mellett a Bihar megyei elbocsátásokról, a munkanélküliségi ráta alakulásáról is szó volt az AJOFM-nél tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

Mint ismeretes, változott a törvény, most már nem szükséges külön engedély, csak a legalább ötéves régiség a feltétele annak, hogy egy munkaadó inasokat alkalmazzon. Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) aligazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt hetekben 72 munkaadóval vették el a kapcsolatot az ügynökség munkatársai abból a célból, hogy tájékoztassák őket az újdonságokról, és többen is jelezték, hogy érdekelné őket a dolog.

 

Havi összeg

 

A lényeg: ha inasszerződéssel alkalmaznak 16 és 25 év közötti fiatalokat, az ügynökség a teljes időszakra – mely lehet 12, 24 vagy 36 hónap – egy havi összeget fizet ki nekik, mely megfelel a szociális referenciamutató 60%-ának. Ez a mutató jelenleg 500 lej, tehát a kifizetendő összeg havi 300 lej. Viszont a munkaadónak kötelezettséget kell vállalnia arra vonatkozóan, hogy az alkalmazási időszak végén biztosítja az inas képesítését bizonyító végső felmérés költségeit. Ezek a felmérések az erre szakosodott központokban zajlanak majd, melyek listája hamarosan meg kell jelenjen, mondta az aligazgató. Úgy néz ki, jelenleg mintegy negyven Bihar megyei fiatal találhatna magának állást ilyen körülmények között, hangzott el.

 

Kollektív elbocsátások

 

Nyolc cég jelzett kollektív elbocsátásokat februárra és márciusra, ezek során 469 alkalmazottjuktól búcsúznak el. Mint kiderült, három kivétellel ( ezek a nagyváradi Maxim Rt., a belényesi Albatex Kft., valamint a Hanil Electronics Kft.) a Micula testvérek cégeiről van szó: Original Prod Kft., Multipack Kft., Starmill Kft., Transilvania Security Kft., European Food Rt. A legnagyobb számban utóbbi hajt végre elbocsátásokat – 150 személyről van szó – ezt a belényesi Albatex követi, 100 elbocsátandó személlyel.

Mindent összevetve az adatok szerint az egy évvel korábbi helyzethez képest csökkent a munkanélküliek száma Bihar megyében: míg tavaly ilyenkor 15.447-en szerepeltek az AJOFM nyilvántartásában, jelenleg számuk 12.645. Közülük 7.113 azoknak a száma, akiknek már nem jár a munkanélküli segély, tudtuk meg. Amint a kimutatásokból kiderül, a munkanálküliségi ráta tavaly február óta egészen júniusig folyamatosan csökkent (5,33-ról 3,33-ra), majd ismét növekedésnek indult, s idén januárban már 4,47 volt.

 

Állások, képzések

 

Az AJOFM egyébként kilenc átképző tanfolyam indítását tervezi munkanélküleik számára március 6-ig, ezek közül egyelőre a pincéreknek szóló kezdődött el, s hamarosan indulnának a kereskedelmi alkalmazottakat, gépkocsijavítókat, építészeket, pékeket, őröket, gépkezelőket, elektronikai alkalmazottakat, szobalányokat képző tanfolyamok.

Több mint hatszáz külföldi munkahely pályázható meg az Eures hálózaton belül, ezek közül is elhangzott pár példa: Németországban többek között különféle szakképesítésű mérnököket, szoftver szakértőket, orvosokat, asszisztenseket, szakácsokat keresnek, ezek mindegyikénél feltétel a középszintű német nyelvismeret. Dániában is van munkalehetőség – legnagyobbrészt állatfarmoknál – ezenkívül osztrák, cseh, belga és norvég állásajánlatok is szerepelnek a kínálatban. Aki az ügynökségen keresztül szeretné ezek valamelyikét megpályázni, a 0359.800.960, 134. sz. melléken is kaphat további információt. Bihar megyében 111 szabad állás szerepel az AJOFM kínálatában ezek közül nyolc szól felsőfokú képzettséggel rendelkezőknek.

 

Neumann Andrea