ERDON Eletmód

2008.10.16. 15:54

Forradalmasít és viszályt szít az „elektronikus könyv”

<p>A látogatókat elkápráztatták az elektronika óriásainak legújabb könyvolvasó berendezései, amelyek akár zsebben is elférnek, s bennük digitális formában egyszerre több könyv is tárolható.</p>

Ráadásul olyan könyvolvasó berendezésekről van szó, amelyek szinte minden különleges szolgáltatást biztosítanak, amit eddig csak a papíralapú könyv biztosított, így egyebek között a lapozást, a lábjegyzetet, de még a szamárfület is. Noha az „elektronikus könyvek” piacán Frankfurtban – akárcsak az elmúlt években – ezúttal is a hangoskönyv a sztár, a forradalmi újdonságot igazán az elektronikus képernyőn olvasható digitális könyvek jelentik. Amelyekből akár öt – vagy több is – zsebben vihető, például egy nyaralásra.

Bámulat és vita

A digitális könyvek, illetve „elektronikus borítóik” ugyanakkor nem csupán bámulatot váltottak ki a frankfurti megnyitó óta, hanem vitákat is. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) csütörtöki számában több kiadó képviselője azt vetette fel, hogy az úgynevezett „e-book” veszélyezteti a hagyományos könyvpiacot. Mindenekelőtt a papíralapú könyvekéhez képest felettébb alacsony ár miatt, az „elektronikus könyvekhez” ugyanis nincs szükség nyomdára, papírra és borítóra sem. Érvelésük szerint legalább egyenlő versenyfeltételeket kellene biztosítani a hagyományos könyvek és az „e-bookok” számára. Több megkérdezett – köztük tekintélyes írók és kiadók – pedig úgy vélekedett: nehezen tudják elképzelni, hogy „rákapnának” az elektronikus olvasásra. A legtöbben közülük azt fejtegették, hogy szeretik a könyvet, s szeretik a papírt, s amúgy is már túl sok az elektronika a közvetlen környezetükben. Legfeljebb utazás közben jöhetne jól olykor az „e-book”.

„E-book”-rajongók

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik már most megszállott „e-book”-rajongók. Köztük például Giovanni Di Lorenzo, a tekintélyes Die Zeit című német hetilap főszerkesztője, aki esküszik az Amazon „Kindle” nevű könyvolvasójára. Szavai szerint – újságot kivéve – nyár óta csak ilyen formában olvas. Azt azonban nem hallgatta el, hogy amikor saját „Kindle-jét” a közelmúltban büszkén mutatta éppen Budapesten a Nobel-békedíjas Elie Wiesel amerikai írónak, az valósággal elsápadt a dühtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!