Elbocsátások a váradi városházán

Elbocsátások a váradi városházán
Az év eleji kormányintézkedéseket okolva ezért, szerdán Ilie Bolojan polgármester bejelentette: elbocsátások várhatóak a városházán, és az ott dolgozók illetményeit is megnyirbálják.

Ilie Bolojan váradi polgármester szerint az új román kormány egyes intézkedései negatívan érintik a városi költségvetést, körülbelül 2 millió eurós plusz hiányt okozva, ezért ha meg akarják valósítani a tervbe vett, a helyi büdzséből finanszírozott több mint 10 millió euró értékű befektetéseket (négysávos felüljáró építése a körgyűrűnél- 4,5 millió euró, kétsávos híd építése a Körösön- 3 millió euró, homlokzatfelújítások a központban- 4 millió euró) kiigazításokat kell eszközölniük.

Számításai szerint a közalkalmazottak húsz százalékos béremelése 7,5 millió lejes, az egyes ingatlanügyi tranzakciókat érintő illetékek eltörlése 3,5 millió lejes, egyéb helyi illetékeknek a megszüntetése pedig 3,2 millió lejes hiányhoz vezet majd, vagyis közel 12 millió lejes rés keletkezik a költségvetésben. Pozitív fejlemény csupán, hogy az állam átvállalja a fogyatékkal élő személyek, valamint ezek gondozói járandóságainak a kifizetését, illetve az is, hogy nőtt a globális jövedelemadó. Ezek 2,3 millió lejes és 500 ezer eurós megtakarítást eredményeznek, így jön ki az említett 2 millió eurós végösszeg.

Az elöljáró azt nem tudta megmondani, hogy hány embert rúgnak ki a Polgármesteri Hivatalból, illetve hogy az önkormányzat alárendelt közintézményekben is elbocsátanak-e majd személyeket. Azt is kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy csökkentik a hivatal működésével kapcsolatos kiadásokat, kevesebb pénzt allokálnak az alárendelt intézményeknek és emelhetnek egyes díjszabásokat, például a parkolásit.

Ciucur Losonczi Antonius