Elbocsátások a nagyváradi Vízműveknél

Ovidiu Gavra, a Vízművek igazgatója
Ovidiu Gavra, a Vízművek igazgatója
Drasztikus csökkentéseket kénytelen végrehajtani a Nagyváradi Vízműveknek, annak érdekében, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (BERD) megítélje a vállalat által kért hitelt.

 

Ahhoz, hogy folytatódhasson Nagyváradon az Aparegio projekt a Vízművek fel kell vegyen egy 8,5 millió euró értékű kölcsönt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (BERD). Csakhogy a BERD pénzügyi-gazdasági felmérést végzett a vállalatnál, és megállapította, hogy a vízművek nem működik elég gazdaságosan. A BERD a hitelnyújtás feltételéül szabta azt, hogy a vízművek növelje saját versenyképességét és gazdaságosságát. A vízművek mind a bevételek növelésével, mind a kiadások csökkentésével eleget kíván tenni a BERD elvárásának, ezért egyrészt a díjszabások növelését javasolja, másrészt pedig elbocsátásokat, és egyéb anyagi megvonásokat eszközöl. A takarékosság jegyében a Vízművek elbocsátja 45 dolgozóját, így az eddigi 588 helyett 543 alkalmazottja marad. Emellett megvonják a húsvéti és a karácsonyi prémiumokat, valamint a Vízművek napján kiosztott prémiumokat, és vízdíj támogatásra sem lesznek jogosultak a jövőben a vállalat alkalmazottai. A munkások mindazonáltal ezután is megkapják a 200 lej értékű élelmiszerjegyeket és a 100 lej értékű egészségügyi jegyeket. A vállalat átszervezése is a költséghatékonyságot szolgálja: összevonják a pénzügyi, a könyvelési és a költségvetési részleget, melynek így egy vezetője lesz. Személyzeti változásnak tekinthető az is, hogy a vállalat igazgatótanácsa döntésének értelmében Kuntz Anikó gazdasági igazgató elhagyja a vízműveket.

Elég vagy nem?

Az elbocsátások és a megvonások nyomán a bérköltségek 14,12 százalékát takarítja meg a vállalat, ami évi 3,2 millió lejt tesz ki, azonban ez még mindig nem elegendő a vállalat gazdaságossá tételéhez, mondta Mircea Malan, a város műszaki igazgatóságáért felelős alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a vállalat további költségcsökkentő intézkedéseket kell hozzon. Az említett intézkedések február elsejétől lépnek életbe, tudtuk meg Ovidiu Gavrától, a Vízművek igazgatójától. Gavra elmondta, hogy az intézkedések meglehetősen drasztikusak, amelyek kihatnak a vállalatra, de a vízművek megfelelő működését nem érintik. Hozzátette, hogy az még csak ezután fog eldőlni, hogy a BERD elégségesnek ítéli-e meg a vízművek költségcsökkentő döntéseit, avagy további megszorításokra lesz szükség. Ugyanakkor a vállalat számításai szerint az általa nyújtott szolgáltatások díjszabását az idén átlagosan mintegy tíz százalékkal emelni kell. A tíz százalékos tarifaemelési indítványt azonban meg kell szavazza a nagyváradi helyi tanács.

Pap István

Címkék: ,