Elbocsátások a közszférában?

A román kormány a napokban egy olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, mely szerint elbocsátásokat eszközöl tíz minisztériumnál közel 3 ezer betöltött állásnak a megszüntetésével, mely intézkedés az alkalmazottak 4 százalékát érintené.

Ugyanakkor a központi és helyi önkormányzatoknál megszüntetné az üres posztokat, és a vezető funkciók számát 12 százalékkal csökkentené. A munkaviszonyok megszüntetése a mezőgazdasági, a belügy- (beleértve a prefektúrákat is), a regionális fejlesztési, a gazdasági, az oktatásügyi (beleértve a megyei tanfelügyelőségeket is), a pénzügy-, a munkaügyi, a környezetvédelmi, az egészségügyi (beleértve a megyei közegészségügyi igazgatóságokat is) és a szállításügyi minisztériumokat, valamint a kormányfőtitkárságot érintené.

Ezzel kapcsolatban Dorel Ţîrţ, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője hétfőn azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: tudomása szerint egyelőre a jogszabály nem lépett hatályba, a Hivatalos Közlönyben nem jelent meg, és semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak erről. Nem tudnak tehát semmi konkrétat, például azt sem, hogy amennyiben valóban el kell majd bocsássanak embereket, milyen kritériumok alapján tegyék ezt. Kéry Hajnal, Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes sem szerzett tudomást arról, hogy leépítések várhatóak, és honlapunknak úgy fogalmazott, hogy a minisztérium részéről sem hangzott el ilyen felsőbb utasítás.