Elásta áldozatát a váradi férfi

Bihar megye – Erőszakos halált halt egy ember két hete Nagyváradon, de csak most derült fény a bűntényre, ugyanis az elkövető pénteken önként jelentkezett a rendőrségen, s feladta magát.

Pénteken beállított a Bihar megyei rendőrség váradi székhelyének ügyeletére egy férfi, s tudatta, hogy két héttel korábban megölte egy barátját. Több ökölcsapással végzett vele, majd elásta a holttestet, hogy ne derüljön fény a tettére. Elvezette a nyomozókat a helyszínre, a Ciheiului utca közelébe, s megmutatta, hol a holttest. Miután azt kiásták, s a törvényszéki orvosi intézetbe vitték a halál pontos okának megállapítása véget, a Bihar megyei Ügyészség szakembereinek irányításával bűnvádi eljárás indult. Az elkövetőt, a 38 éves H. Z-t előbb 24 órára őrizetbe vették, majd szombaton a Törvényszék a nyomozók javaslatára le is tartóztatta 29 napra, tájékoztatott Ovidiu Naghi, a Bihar megye helyettes főügyésze.

Nem emberölés

Érdeklődésünkre a helyettes főügyész tudatta: az áldozat, K. L. T. 32 éves volt, s mivel nem volt családja, aki aggódott volna érte, senki nem kereste az elmúlt két hétben. H. Z. tettét halált okozó testisértésként sorolták be, ilyen jogcímen folyik a nyomozás az ügyben. Azért nem beszélhetünk emberölésről, amiért súlyosabbak a büntetési tételek, mert a férfi nem előre megfontoltan követte el tettét, s nem akarta megölni az áldozatát. Semmi nem utal erre, élet kioltására alkalmas eszközöket sem találtak a helyszínen. H. Z. egyszerűen rosszul ütötte meg a másik férfit az arcán, s gyomortájékon, az meg rosszul esett. Ezért is pánikolt be valószínűleg az elkövető, de nem hagyta nyugodni a dolog, mielőtt feladta volna magát, visszatért a tetthelyre, s ellenőrizte, ott van-e még a hulla az árokban.

Nem tudni konkrétan, miért

Hogy mi volt az indítéka? Még nem tudni pontosan, magyarázta Ovidiu Naghi, talán az idő során az elkövető s az áldozat között felgyülemlett sérelem spontán kitörése volt az ütlegelés. Nem hivatalos értesüléseink szerint féltékenység állt a háttérben, de ezt a helyettes főügyész nem erősítette meg. Azt is megtudtuk: H. Z. épelméjü, nem merült fel a gyanú, hogy jogilag nem vonható felelősségre. Jelenleg folyik a tanúk kihallgatása, a bizonyítékok gyűjtése.

Zámbó Sipos Mónika