Elaltatták a kóbor kutyákat

Elaltatták a kóbor kutyákat
Szatmárnémeti – A kóbor kutyák számára létesítendő állatmenhely elegendő területtel kell hogy rendelkezzen, azon felül egy állatorvosi rendelőre is szükség van – mondta Ilyés Gyula polgármester.

Üresen áll a szatmárnémeti szennyvíztisztító állomás mögött található síntértelep, ugyanis egy héttel ezelőtt minden ott tartott kóbor kutyát elaltattak az állatorvosok. Balog József, a megyeszékhelyen található kóbor ebek befogására leszerződtetett Mixt Service cég nevében korábban lapunknak elismerte, hogy tevékenységük messze elmarad az előírásoktól, ugyanis nem szabadna összezsúfolni az állatokat (egy—két kutya lehetne csak egy ketrecben) és állandó felügyeletet, illetve állatorvosi ellátást kellene biztosítani számukra. A befogás után 14 napig még megmenthetőek voltak a kutyák és azok, akik gondozásba kívánták venni valamely elaltatás előt álló négylábút, megtehették azt a telepen.

Menhelyet szeretnének

Ilyés Gyulát, Szatmárnémeti polgármesterét több jószándékú állatbarát is megkereste az elmúlt periódusban egy menhely létrehozatalának ügyében. A polgármester elmondása szerint a vállalkozók egy modern, európai uniós elvárásoknak megfelelő állatmenhelyet szeretnének létrehozni (nem csak kutyáknak), ahol a befogott állatok számára nem csak az ellátás biztosított, hanem ott állatorvosi rendelő is működne. Az állatmenhely számára legalkalmasabb területet hamarosan ki fogja jelölni az önkormányzat, és a jogi procedúrák tisztázása után hozzá lehet majd kezdeni az építkezéshez – mondta Ilyés.

Gugulya–Hégető Lóránd