Eladták a nagyváradi Pelican kórházat

Eladták a nagyváradi Pelican kórházat
Aláírták a napokban azt a több tíz millió euróra vonatkozó szerződést, amely szerint a svéd Medicover cégcsoport vásárolja meg a nagyváradi Pelican kórház többségi részvénycsomagját.


Amint a Medicover cégcsoport honlapján olvasható, az ügyletet, melynek nyomán a Medicover az ország legjelentősebb észak-nyugati egészségügyi szolgáltatójává válik, még jóvá kell hagynia a gazdasági versenyhivatalnak. A 23 millió eurós ügylet a részvények 80 százaléka mellett az adósságok és bizonyos ingóságok és egészségügyi beruházások átvételét is tartalmazza. A kisebbségi részvénycsomag továbbra is a kórházat alapító nagyváradi orvosok – Teodor Maghiar, Adrian Maghiar, valamint Octavian Gogu Cacuci – tulajdonában marad. Adrian Peake, a Medicover menedzsere kihangsúlyozta: fontos lépésnek tartja ezt, s céljuk az, hogy a legmagasabb szintű egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsák minél több páciensnek. Dr. Ovidiu Cacuci, a Pelican egyik alapítója szerint együtt fejleszteni tudják majd a térség lakosságának nyújtott szolgáltatások minőségét.

Bővítés

A Pelican kórház jelenleg 130 kórházi ággyal, öt műtővel, egy imagisztikai központtal rendelkezik, s épp egy bővítési folyamat kellős közepén áll, melynek során négyezer négyzetméterrel egészül ki – ez további száz betegágy elhelyezését, valamint egy kutatási központ megalakítását teszi lehetővé. Ugyancsak ennek nyomán magas szintű szívgyógyászati, valamint laparoszkópiás beavatkozásokat is végrehajtanak majd a tervek szerint. A közlemény szerint 2015 óta ez a legjelentősebb hazai egészségügyi tranzakció.

A Medicover egyébként nemrég a jövedelmeinek 14,1 százalékos növekedéséről számolt be az idei év első harmadában, a tavalyi 161,9 millió euróhoz képest. A cégcsoport nálunk a Medicover egészségügyi intézményekkel, valamint a Synevo egészségügyi laboratóriumokkal van jelen. Információink szerint a cégcsoport az idén a bukaresti Academica egészségügyi központot is felvásárolta, melyet Bukarest volt főpolgármestere, Sorin Oprescu családja működtetett és veszteségeket regisztrált. Egyes információk szerint a Pelican kórháznak tavalyelőtti adatok szerint több tíz millió lejes adóssága volt.