Eladó Hitler ezüstje, és egy angol pilóta lába

Adolf Hitler személyes holmijai kerülnek a kalapács alá egy angliai aukciós ház árverésén. A náci diktátor tárgyain kívül egy, a második világháborúban harcoló angol pilóta hagyatékát is árulják. Mindkét gyűjteményben vannak személyes fényképek, ugyanakkor ezüsttárgyak és egy műláb is szerepel a listán.

Az összes tárgyért több mint 215 ezer fontot (több mint 75 millió forintot) remélnek az Eleys aukciós ház vezetői. A megvételre kínált tárgyak között van három ezüsttálca, amit Hitler 1939-ben kapott, 50. születésnapjára. Eladó ezen kívül Hitler szeretője és későbbi felesége, azaz Eva Braun egy üvegtálja és parfümös üvege, valamint a náci vezető egyik autójába való órája. A másik gyűjtemény Douglas Bader, az angliai csata pilótájának személyes tárgyaiból áll. Eladják Bader egyenruháját, autóját, kitüntetéseit, de még a műlábát is.

Hitler tárgyait egy angol pilóta kínálta fel, aki harcolt a második világháborúban. Bader holmiját pedig a felajánló fia vitte az aukciós házba. Phillip Knapper, az Eleys aukciósház árverésvezetője azt mondta, 30 éves pályafutása alatt még nem találkozott ilyen tárgyakkal. Az Egyesült Államokban van igazán nagy piaca a második világháborús emléktárgyaknak, ám most Szingapúrból és Hong Kongból is vannak érdeklődők – tette hozzá Knapper.

Ezeket a különleges cikkeket úgy árulják, hogy nem fedik fel a licitálók kilétét, és ők sem láthatják egymás ajánlatait. Knapper nem nevezett meg záró időpontot az ajánlattételre.