Eladnák a poliklinika épületét

Eladnák a poliklinika épületét
A Bihar Megyei Tanács értékesítené a Fő utcai egykori pénzügyi palota, illetve poliklinika épületét. Ez ügyben ajánlatot tesz a nagyváradi önkormányzatnak, melynek elővásárlási joga van.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor bejelentette: az utóbbi három hétben intenzíven foglalkoztak az egykori poliklinika helyzetével, szem előtt tartva azt, hogy az önkormányzatnak szüksége lenne egy saját épületre, ahol az apparátusa működjön. Pontos gazdasági számításokat végeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a restaurálás duplán annyiba kerülne, mint egy új, a szükségleteiknek megfelelő székhely építése. Ez azt jelenti, hogy a felújításra szoruló épület körülbelül 5388 négyzetméter, a Megyei Tanács pedig jelenleg 1200 négyzetméteren működik, ami szűkös, de körülbelül 2000 négyzetméter elég volna, és rendelkezésre álló területük is van.

„Nincs pénzünk az ingatlan felújítására”- hangsúlyozta a tanácselnök, hozzátéve: ezért egy olyan előterjesztést nyújtanak be a jövő helyi közgyűlésen, mely magába foglalja ennek lehetséges eladását. Mint vevőre, elsősorban a váradi önkormányzatra gondolnak, mivel ennek elővásárlási joga van, lévén hogy az épület a történelmi városközpontban található. Arra gondolnak: mivel a kulturális intézményeket a Megyei Tanács tartja fenn, de ezek egy része a Polgármesteri Hivatal tulajdonában lévő ingatlanokban működik, és ezért bérleti díj fizetésére kötelesek (például a négy könyvtári fiók, a volt Szabadság és Transilvania mozik), ezek értékbecslése után bonyolítsák le az adásvételt, és az esetleg kompenzációs összegek megállapítása után legyen a helyhatóságé a volt poliklinika épülete, a megyei tanácsé pedig azok az ingatlanok (részek), ahol az említett kulturális intézmények székelnek.

Másik variánsként, ha ebbe a javaslatba a váradi önkormányzat nem egyezik bele, akkor az európai árverések katalógusához „nyúlnak”, a licitből származó pénzt pedig jegelik, illetve az új székház építésére fordítják.

Ciucur Losonczi Antonius