Elöntött házak Szatmár megyében

Szatmár megyében is több patak fenyegetett a hétvége folyamán azzal, hog kilép a medréből. A legsúlyosabb helyzet a Mázsa patak és a Kraszna folyó menti településeken volt.  

Július 25–én riasztották a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét, ugyanis a megemelkedett vízszint miatt megvolt a lehetősége annak, hogy a Mázsa patak Alsószopor közelében kilépjen a medréből. A helyszínre kiérkezett Gheorghe Strâmb tűzoltóparancsnok a szakemberekkel együtt felmérte a veszélyesebb  szakaszokat, majd úgy döntöttek, hogy az Alsószopor és Korond között folyó Mázsa patak töltését megerősítik, ugyanakkor előkészítették a lakosság kitelepítésének tervét is. Valamivel később a Mázsa patak kilépet medréből és Bogdánd községben több lakóházat is elöntött a víz. A tűzoltók áramtalanították az elöntött házakat, hét lakásból 13 személyt kitelepítettek. Bogdándon, Korondon, Babcán és Széren 43 gazdaságot elöntött a víz, és több mint ezer hektárnyi kaszáló és legelő került víz alá Bogdánd és Szopor között, miután egy fél óra leforgása alatt több mint 40 liter/négyzetméter csapadék esett le.

Július 26–án a prefektus, az alprefektus és a Megyei Tanács vezetői Szoporon és Királydarócon ellenőrizték a helyzetet. Akkor megállapították, hogy a Kraszna már nem fenyeget áradással, a folyó apadóban van.

Gugulya–Hégető Lóránd