Elöntött gazdaságok Szatmár megyében

Elöntött gazdaságok Szatmár megyében
Szatmár megye – Július 25-én este riasztották a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét, ugyanis a megemelkedett vizszint miatt, meg volt a lehetősége annak, hogy a Mázsa patak Alsószopor közelében kilép a medréből.

A helyszinre kiérkező Gheorghe Strâmb tűzoltóparancsnok a szakemberekkel együtt felmérték a lehetséges szakaszokat, ahol gátszakadás következhet be. Ezért úgy döntöttek, hogy Alsószopor és a Bogdánd községhez tartozó Korond települések között folyó Mázsa patak töltését megerősítik és előkészítették a lakosság kitelepítésének tervét is. Az éjszakai órákba nyúló töltés megerősítésben úgy a helyiek, mint az oda kivezényelt mintegy harminc altiszt vett részt. A patak vízszintje, valamint a töltés állapota folyamatos ellenörzés alatt áll még a mostani órákban is.

A csapadékos időjárás miatt, Szatmár megyében továbbra is riadó készültség van több patak és folyó közelében található településen. A Kraszna folyó fenyegetése miatt, megerősítették Királydarócnál a töltést, megakadályozva a hömpölygő folyó kiáradását.

Július 25-én 23.30 órakor Bogdánd településre kiérkező Sürgősségi alakulatok áramtalanították az elöntött házakat, hét lakásból 13 személyt kitelepítettek. Bogdándon 17 gazdaságot elöntött víz.