El kell takarítsák a szemetet

El kell takarítsák a szemetet
A környezetvédelmi és vízügyi hatóságok felszólították az önkormányzatokat, takarítsák el a szemetet a folyópartokról, erre a megye vízfolyásai mentén végzett tavaszi ellenőrzések után került sor.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség az elmúlt időszakban ellenőrzéseket végzett a megye vízfolyásai mentén. Elsősorban azt vizsgálták, hogy a folyóban illetve annak árterén előfordulnak-e szemétlerakatok, vagy fakitermelésből származó hulladék, amely akadályozhatja a víz folyását, illetve a tavaszi áradások idején a folyóba kerül, tájékoztatott Gabriel Preda Tărnoveanu, az őrség igazgatója. Amint a hatóság munkatársa kérdésünkre elmondta, a megyére nem jellemző a fakitermelések, és az abból származó hulladék jelenléte, gyakori viszont, hogy a települések mentén a folyók partjára dobják a lakosok a háztartási szemetet. Az őrség minden év tavaszán végez ilyen ellenőrzéseket a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatallal, a Vízgazdálkodási Hivatallal, és a sürgősségi helyzetek felügyelőségével közösen. Adrian Maşca, a vízgazdálkodási hivatal szakembere arról tájékoztatott, hogy az ellenőrzések nyomán nem találtak olyan vállalatokat, farmokat, amelyek hulladékot tárolnának a folyók árterében.

Szemetes vízpartok

Még mindig sok a lakosságtól származó illegális szemétlerakat a vízfolyások partján. A Szamos mentén Szatmárnémetiben, Vetésen, Aranyosmeggyesen, Nagykolcson és Remetemezőn találtak nagyobb mennyiségű szemetet, emellett Bikszád, Komorzán, Újváros és Béltek településeken a patakok mentén. Az illető települések polgármesteri hivatalait felszólították, legkésőbb májusig takarítsák el a szemetet a folyópartokról, ellenkező esetben bírságot kell fizetniük. A szakember elmondta, áradások idején főleg lebegő szemetet mos be a víz a partokról, amely nem okoz változást a víz vegyi összetételében, ilyenkor a vízgazdálkodási hivatal akár naponta többször is vizsgálja a víz minőségét. A települések kötelesek elhatárolni a folyók árterét a lakott területektől. Emellett minden olyan építkezéshez, amely a folyóvízen történik, vagy kapcsolata van a vízzel, szükséges a vízgazdálkodási hivatal engedélye, ennek betartását is ellenőrizték a hatóságok

Pándi Annamária