Éhségsztrájk a megyei önkormányzatnál

Éhségsztrájk a megyei önkormányzatnál
Nagyvárad- Hétfő reggel óta ásványvizen kívül semmilyen ételt vagy folyadékot nem vesz magához Kiss Judit, a Bihar Megyei Tanács Fórum szakszervezetének elnöke. Íme az éhségsztrájkjának az okai.

 

 

Kiss Judit önkormányzati tanácsnok, a Bihar Megyei Tanács Fórum szakszervezetének vezetője ezzel kapcsolatban kedden azt nyilatkozta: a múlt hét pénteken bejelentett sztrájkot bizonyos törvényes lépések megtételéig el kellett halasztani (egyeztetni kell a Területi Munka-felügyelőséggel). Az erre vonatkozó nyilatkozatot nem csupán a sajtónak küldte el, hanem az intézménynek is továbbította iktatás céljából. A regisztrálás pontos idejére vonatkozó információi nincsenek, de tudomása szerint a kollegáinak többsége értesült a munkabeszüntetés elhalasztásáról, amire abból következtet, hogy a tanács vezetése arra utasította őket: írásban jelezzék azt, hogy nem sztrájkolnak, mert ellenkező esetben nem fizetik ki a munkaóráikat. Megjegyezte: főleg az zavarja az ügyben, hogy a sztrájk elhalasztásáról szóló papírt nem is vették figyelembe, ott porosodik Carmen Soltănel jegyzőnő asztalán, akinek pedig kötelessége lett volna, hogy sürgösségi úton továbbítsa a személyzeti osztálynak, és rögzítenie kellett volna, hogy hétfőn, március 12-én mindenki a megszokott módon dolgozik. Hangsúlyozta: az éhségsztrájk mellett végül azért döntött, mert eredmény nélkül nyújtott be több kérvényt is a humán erőforrás osztályhoz annak érdekében, hogy vonjanak le a bérükből a korábban meghatározottnál kevesebb összeget, ugyanis az önkormányzatnál dolgozó százegy közalkalmazott közül hetven oda jutott, hogy a keresete az országos garantált minimálbér alatt van, ami törvénybe ütköző.

 

Kerüli őt

 

A szakszervezeti elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: olyan megyei önkormányzati alkalmazottról is tud, aki havonta kevesebbet keres 160 lejnél. Neki például 329 lej a havi bére, miközben a közüzemi számlái 420 lejre rúgnak, amihez még hozzáadódik a kábeltévé- és a telefonelőfizetés díja, az élelmiszerekre fordított kiadásokról nem is beszélve… Hozzátette: nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy míg nem született jogerős bírósági döntés az ügyben, az intézmény levonja az alkalmazottai bérének ötven, vagy akár több százalékát is. A különleges illetvényeket már tavaly szeptember óta nem kapják, a legutóbbi bérszalagon (fluturaş) pedig úgy szerepel, hogy a tanácselnök döntése értelmében a kollektív munkaszerződésben megitélt másik bérpótlék folyósításától is elestek. Hangsúlyozta: megitélésében Radu Ţîrle ki kellett volna kérnie az alkalmazottak véleményét arról, hogy ki tudnak-e jönni ilyen kevés fizetésből, de még a szakszervezeti elnökkel, vagyis vele sem hajlandó párbeszédet folytatni. Amikor például audenciára jelentkezik nála, a tanácselnök elhalasztja vagy lefújja a meghallgatásokat, és az írásos megkereséseire sem reagál. „Meggyőződésem, hogy ami itt történik, akár genocídiumnak is nevezhető. Azért is léptem éhségsztrájkba, hogy országos, illetve kormányzati szinten is felfigyeljenek arra, hogy a Bihar Megyei Tanácsnál egyáltalán nem tartják tiszteletben az emberi jogokat és a törvényeket”, fogalmazott. Hozzátette: ezen drasztikus módszert nem szívesen választotta, ugyanis múlt héten egy hasnyálmirigy műtét utáni kórházi utókezelésen volt. Eltökélt szándéka azonban, hogy míg bírja, illetve egészségi állapota megengedi, ásványvízen kívül semmilyen más szilárd vagy folyékony táplálékot nem vesz magához. (Ennek igazolásaképpen kedd délben a mentőt is kihívta). Abban reménykedik: tettével sikerül mihamarabb rábírnia a Megyei Tanács vezetését arra, hogy humánusabb megoldást válasszon, és függessze fel a bérpótlék-megvonást egy erre vonatkozó jogerős bírósági döntésig, illetve az is fordulatot hozhat az ügyben, ha a kormány adóamnesztiát hirdet. Követendő pozitív példák vannak, hiszen például a váradi Polgármesteri Hivatalban is megoldást találtak arra, hogy valamilyen módon pótolják a kieső illetményeket.

 

Ciucur Losonczi Antonius