Együttműködő hatóság

A csendőrök gépjárműparkja 60 százalékban hiányos
A csendőrök gépjárműparkja 60 százalékban hiányos
A csendőrök az elmúlt esztendőben is a lakosság biztonságának megőrzésére törekedtek.

 

A Szatmár Megyei Csendőrség parancsnoka, Gheorghe Avram tegnap ismertette a csendőrség 2011-es évi tevékenységét. Munkájuk során elsődleges szempont a civilizált életkörülmények és a közbiztonság megteremtése annak ellenére, hogy tavaly kétszer is átszervezésen esett át a struktúra. Az átszervezés következtében a csendőrségen belül 58 poszt szűnt meg, ám ténylegesen 31 csendőrnek kellett elhagynia a rendszert. Tavaly a csendőrök a megye 173 településén összesen 5123 bevetésen vettek részt. A bevetések közül négy tiltakozó megmozdulás volt, melyek rendbontás nélkül zajlottak. A 2010-es adatokhoz viszonyítva tavaly 60 százalékkal csökkent a tiltakozó megmozdulások száma, derül ki a parancsnok beszámolójából. Tavaly folytatódott a „Biztonság” elnevezést viselő együttműködési akció, mely során a rendőrök és csendőrök 196 közös akción vettek részt, 117 bírságot osztottak ki 26 800 lej összértékben, 28 bűncselekményt derítettek fel 14 elkövetővel. Az akció során 124 személyt kísértek a rendőrségre és 1397 lej összértékű javakat foglaltak le.

Hatékony együttműködés

A csendőrök az elmúlt esztendőben szorosan együttműködtek a rendőrökkel, akikkel 1892 akciót szerveztek a közbiztonság megőrzése érdekében Szatmárnémetiben, Avasfelsőfaluban, Nagykárolyban és Tasnádon. A 2010-es adatokhoz viszonyítva a közös ellenőrzési akciók 15 százalékkal emelkedtek. Avram rávilágított arra, hogy a tasnádi és krasznabélteki csendőregység a strandszezon idején összesen 471 ellenőrző akciót szerevzett, mely a 2010-es esztendőhöz képest 60 százalékos növekedést eredményezett. A mezőgazdasági termékek lopásának megfékezése érdekében a csendőrök 105 egyéni, míg a rendőrökkel együttműködve 212 akciót szerveztek, mely a 2010-es esztendőhöz viszonyítva 400 százalékos emelkedést eredményezett.

A Szatmár Megyei Csendőrség jelenleg 31 gépjárművel rendelkezik, mely az előírt 80 jármű mindössze 38,75 százalékát jelenti, mondta Avram a beszámoló végén. A parancsnok arra is rávilágított, hogy a csendőrség munkája a megszorítások és átszervezések ellenére is javult, mely a rendőrséggel való szoros együttműködésnek köszönhető.