Együttműködés az idősekért

Együttműködés az idősekért
Párbeszéd az idősgondozásról címmel kétnapos, ökumenikus tudományos-szakmai konferencia kezdődött csütörtökön a Partiumi Keresztény Egyetemen. A későbbiekben pályázni szeretnének a szervezők.

Első alkalommal zajlik ilyen konferencia a Partiumi Keresztény Egyetemen, tudtuk meg Dr. Flóra Gábortól, az egyetem kancellárjától. A rendezvény lényege, hogy minél jobbá váljon az együttműködés mindazok között, akik érdekeltek az idősgondozásban, s ilyen értelemben intézményvezetőket, kutatókat, szociális munkásokat, idősgondozókat hívtak meg. A témára vonatkozó, határon átnyúló pályázatokat is be szeretnének nyújtani az elkövetkezendőkben, s ez a konferencia egy első lépés a lehetőségek feltérképezésében.

Ökumenikus

A konferenciát az egyetem a nagyváradi Caritas Catolica szervezettel, a Diakónia Keresztény Alapítvány nagyváradi fiókszervezetével, a Lámpás Alapítvánnyal, valamint a Debreceni Egyetem egészségügyi karával közösen szervezték, szakmai hátterét a két egyetem biztosította. A PKE kancellárja kihangsúlyozta a rendezvény ökumenikus jellegét is. Mint mondta, be szeretnék vonni a közös tevékenységekbe az egyházi hátterű idősgondozói szervezeteket, felekezettől függetlenül.
Az egyetem székhelyén zajló konferencián nyitóbeszéde során Dr. Flóra Gábor Ferenc pápát idézve mondta el: reménytelen az a nép, amely nem őrzi az időseket és nem törődik a fiatalokkal, hiszen biológiailag a fiatalokban él tovább a nép, de az idősek adják át nekik a nép emlékezetét.

Egységben

Tolnai István, a Partiumi Keresztény Egyetem igazgatótanácsának elnöke, a Pro Universitate Partium Alapítvány alelnöke Tőkés László elnök nevében is köszöntötte az egybegyűlteket. Az egyetem megalakulásáról szólt, melynél ő maga is bábáskodott, s melyben jelenleg – aktív nyugdíjasként, immár annak a generációnak a tagjaként, melyről a konferencia is szól – bizonyos tevékenységeket tovább visz. A szociális munkás képzést az egykori Sulyok István főiskolából lett jelenlegi Partiumi Keresztény Egyetem indította, szükség volt rá, hiszen ezt a foglalkozást gyakorlatilag „kilúgozta a volt rezsim a pszichológiával együtt”. De egyedül nem sikerült volna, s az, hogy meg tudták tenni, nagymértékben a Debrecenből ingázó kollégáknak köszönhető, hangsúlyozta ki. 450-en végezték el ezt a szakot és sokan közülük megyei szintű állásokat töltenek be. A szociális munkás képzés újabban a diakóniai képzéssel is társult, ezeket egységben szeretnék tovább vinni. A képzés maga ugyanolyan fontos, mint az, hogy kikkel működnek együtt, s ilyen értelemben ez a konferencia fontos szerepet tölt be, szeretnék rendszeressé tenni. A rendezvény egyúttal egybeesik az Idősek Világánapjával, ez egy jó kiindulópont, hangsúlyozta ki, sok sikert kívánva.

Megelőzés

Az első előadó Dr. Semsei Imre gerontológus kutató, a Debreceni Egyetem egészségügyi karának dékánja volt. A társadalom elöregedéséről szólt, ennek okairól, hatásairól és arról, hogy mik lennének a megoldások. Egy uniós célkitűzés az, hogy két évvel nőjön az átlagéletkor, azon belül is az egészségben eltöltött évek száma, azonban, mint mondta, ha az érintetteknek át tudnák adni a megfelelő ismereteket, akkor húsz évvel is nőhetne az átlagéletkor. Kihangsúlyozta a betegségmegelőzés szerepét és kifejtette: bár nem lenne népszerű intézkedés a nyugdíjkorhatár emelése, de sok idős ember így tovább tudna aktív és életvidám maradni.

Program

Vinczéné Pálfi Judit missziói előadótanácsos a református idősgondozásról, a diakóniáról szólt térségünkben, ezt Kiss Károly, a nagyváradi Caritas Catolica ügyvezető igazgatójának az idősotthonok működési problémáiról szóló előadása követte. A konferencia az Idősgondozás és életminőség című ülésszakkal folytatódott, este pedig a Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontba látogattak el a jelenlévők. Az előadások pénteken is folytatódnak, a rendezvény a Szent Márton Idősek Otthonának meglátogatásával zárul.

Neumann Andrea