ERDON Helyi hírek

2008.06.12. 10:31

Leégett a besztercei evangélikus templom tornya

<p>Beszterce - Egyelőre ismeretlen okok miatt ütött ki a tűz a 14. században épült besztercei evangelikus templom javítás alatt álló, s emiatt faállvánnyal körbevett tornyában. E műemlék templom 75 méter magas tornya a legmagasabb volt Erdély viszonylatában. <A href="http://video.erdon.ro/members.roeditor/flv-kigyulladt%20templomtorony1_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://media.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.erdon.ro/members.roeditor/flv-kigyulladt%20templomtorony2_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://media.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Június 13: újabb fejlemény a templomtűzről

A besztercei evangelikus templom leégett tornyával kapcsolatban a nyomozók egyelőre nem tudták megállapítani azt, hogy mi okozhatta azt a tüzet amely megsemmisítette a torony sisakját, illetve az állványzatot. Mindössze 20 százalékot adnak annak, hogy rövidzárlat okozhatta a bajt. A nyomozás megkezdését késleltették az elszenesedett, de nagy hőt kibocsátó faanyagok. A rendőrökből, tűzoltókból álló operatív csapat csütörtök reggel 6.00 órától 18.00 óráig dolgozott. Mindent figyelembe véve egyelőre nem tudták pontosan megállapítani a tűz okát, de mint mondták okozhatta elővigyázatlanság, egy égő cigaretta eldobása is. Egy szemtanú, aki a tűz keletkezésekor a helyszínen volt riadóztatta a közelben levő gépkocsik vezetőit, hogy vigyék el a torony mellől a járműveiket. Állítólag senkit sem látott a torony tövében. Johann Dieter Krauss, a templom parókus lelkésze azt nyilatkozta csütörtökön, hogy két utcagyereket látott nem sokkal a tűz kitörése előtt, akik az állványról másztak le, majd elszaladtak. Ezt is figyelembe kell majd venniük a nyomozóknak.

Oltási nehézségek

Egy ideje már fel volt állványozva. Mindhiába próbáltak oltani a tűzoltók, ugyanis az erős tűz meg a torony magassága nagy nehézséget okozott számukra. A tűzoltóknak nem volt megfelelő magasságú létréjuk sem. A templom felújítás alatt állt, amikor tűz ütött ki az állványzaton, amelynek okát egyelőre még nem ismerik a szakemberek. A hatalmas lángoszlop miatt a tűzoltók és az emberek menteni próbálták a szomszédos épületeket is – többek között a városháza épületét – erős vízsugárral locsolva azokat. A négy fiatornyos toronynál nem sikerült megfékezni a tüzet, és emiatt az összedőlt, meggyújtva a telmplom körüli fákat is.
Nyomozás
A Beszterce-Naszód Megyei Rendőrség szakemberei már megkezdték a nyomozást. Viorel Inta megyei rendőrfőnök a Mediax-hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy most dolgoznak az eset okának tisztázásán. A tüzet okozhatta egy elektromos biztosító tábla, de nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy szándékos gyújtogatás történt. A nyomozást folytatják.
Időközben a közlekedési rendőrök elterelik Beszterce központjából a forgalmat, senkinek sem engedik meg, hogy megközelítsék a torony romjait. Még ma reggel is füstöltek a romok.
Csütörtök megérkeztek a statikus szakemberek is, hogy felmérjék a helyzetet, többek között a templomhajóban is. Állítólag, a lelkész nyilatkozata szerint is, itt nem volt komolyabb gond. Egyébként 151 éve már kigyulladt a templom tornya – mondotta Johann Dieter Krauss lelkész.
Templomismertető
A besztercei evangelikus templomot a 14. században eredetileg gótikus stilusban építették, utólag a reneszánsz jegyében átépítették. Mindez 1560 és 1563 között történrt. Ekkor nyerte el a templom a mai külső és belső alakját. Hat éve merült fel először a templom restaurálása, amely egyike annak a 28 műemléknek, amelyek számára több mint egymilliárd lejt különített el a Kulturális Minisztérium. 2005-ben 3 milliárd lejre becsülték a felújítás értékét, megrendelték a megvalósíthatósági tanulmányt a torony megerősítésére, felújítására.

A torony nem dől össze

A felmérések szerint a besztercei evangélikus templomban egymillió euró értékű kár keletkezett. Ha rendelkezésre állna ez a pénz, akkor is legalább egy évre volna szükség, hogy helyreállítsák a tornyot. Szabó Bálint, a kolozsvári Utilitas Kft. vezetője nyilatkozta mindezt, annak a cégnek az ügyvezetője, amely 1992 óta foglalkozik a felújítási tervvel. A tűz során megsemmisült a toronysisak a faszerkezettel együtt, a harangok elpusztultak. Elégett az állványzat is.

Beszterce helyhatósága eldöntötte, hogy az idén nem tartják meg a Beszterce napját, és az így megtakarított 180 ezer lejt a templom felújítására fordítják. Számításba vették azt is, hogy úgyszintén elhalasztják a Középkori Beszterce ünnepét is, amelyet a jövő hónap végén tartottak volna, ezáltal újabb 80 ezer lejt takaríthatnának meg.

A besztercei kincstárban egy bankszámlát nyitottak, ahová adományokat lehet átutalni a templom felújítására. Vasile Moldovan polgármester elsőként 5 ezer lejt ajánlott fel a saját zsebéből erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!