Együtt szépül a palota és a kert

Együtt szépül a palota és a kert
Párhuzamosan haladnak a munkálatok a váradi római katolikus püspöki palota felújításán és a körülötte lévő parkban, mely szintén megújul. A parkprojekt lezárása 2020 közepére tehető.

 

A nagyváradi római katolikus püspöki palota történetének egy újabb korszakát írjuk, ugyanis elkezdődhettek azok az átfogó átalakítási beavatkozások, amelyek célja, hogy az épület megújított formában álljon a váradi közösség rendelkezésére. Amint ezt már több alkalommal hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök, nem egy közönség előtt zárt ingatlant akarunk belőle kovácsolni, hanem egy olyat, amely a helyi közösség igényeit, szükségleteit szolgálja, nemzetiségtől, felekezeti hovatartozástól függetlenül. A fő cél az, hogy az építtetőnek szándékával összhangban, a múltra alapozva az ingatlan a jövőbe mutasson, egy élő vallási, kulturális és turisztikai központtá váljon.

Párhuzamosan haladnak

A történelmi épületegyüttes felújítása során minden egyes beavatkozás szakértői terv alapján és hatósági engedély szerint történik. Állandó feladat a technikai előírásoknak való megfelelés ellenőrzése, a szakemberek heti rendszerességgel tanácskoznak. Jelenleg párhuzamosan és összhangban folynak külső és a belső felújítási munkálatok, bár az itt megfordulók szeme előtt egyelőre csak a külső munkálatok haladása látható. A belső részben restaurátori munkálatok folynak, május végére, június elejére pedig befejeződik a teljes külső felújítás. A kertfelújítási munkálatokat is megelőzte egy szakemberek által végzett átfogó dendrológiai terv és történeti tanulmány, a park egykori kialakításának, valamint a jelenlegi növényzet állapotának felmérése, a szükséges beavatkozások meghatározása. Az évszakhoz is igazodva, elkezdődtek a karbantartási munkálatok, melyek most, a tavasz beköszöntével, egyre látványosabbak. Fontos megjegyezni, hogy a püspöki palota kertje nem erdősítési, hanem parkosítási folyamatnak van alávetve. Húsvét után elkezdődik a sétányok és terek átalakítása, amely komolyabb műveleteket feltételez, és amelynek eredménye egy teljesen megújult palotakert lesz. Az eredeti, történeti kertszerkezet szerint válik majd láthatóvá a barokk és az angolkert, különleges színfoltként alakul ki a székesegyház melletti részben a bibliai növények kertje és az újratelepített mamutfenyő. A növényvilág bővülni, színesedni fog, semmi sem lesz eltávolítva, kivéve a kihalt vagy nem oda illő, elsősorban invazív növényeket.

Csak módjával bejárható

Lehetőség szerint a munkálatok idején is szeretnénk biztosítani a kert látogathatóságát, de elsősorban biztonsági okokból néha ideiglenesen le kell zárni bizonyos részeket. Minden úgy lett kigondolva, hogy a projekt megvalósítása végén, a kert a természettel való testközeli találkozást biztosítsa a látogatók számára. A parkprojekt lezárása 2020 közepére tehető.

Micaci Cristian