Együtt énekeltek a borozóban

Együtt énekeltek a borozóban
Nagyvárad- Csütörtök este Énekeljünk együtt címmel közös népdaltanulásra, -éneklésre invitálták az érdeklődőket a Vura vinotékába abból kiindulva, hogy ennek közösségformáló ereje és varázsa van.

Pálfi Noémi főszervező az Erdély Online-nak elmondta: meggyőződése, hogy egy vinotékában az éneklésnek szinte természetes helye van, hiszen a jó borhoz automatikusan társul szegődik a népdal, ugyanakkor az éneklés Istennek tetsző dolog, olyan fantasztikus adomány, mely megnyugtatja a lelkünket, és egymáshoz közelebb visz minket. Sajnos azonban napjainkban a táncházakon és a énekkarok próbáin kívül nem sok lehetőség adódik a közös éneklésre. Ebből is kiindulva gondoltak arra, hogy rendszeres időközönként- az érdeklődés függvényében- közös népdaltanulásra, -éneklésre invitálják az ezeket igénylőket.

Az első alkalomra Kallós Zoltán füzetéből választottak válaszúti, illetve mezőségi népdalokat, olyanokat, melyek nem annyira ismertek, de azért fülbemászóak és könnyen megjegyezhetőek, mint például a Válaszúti hegyaljába, az Úgy elmegyek, hírt sem hallotok felőlem és az Anyám, öreg édesanyám kezdetűek. „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarunk táncolunk”, idézte a Kossuth-díjas néprajzkutatót, népzenegyűjtőt Pálfi Noémi. A csütörtök esti népdaloktatásban segített neki Márkus Zoltán (harmónia), Pálfi Ákos (hegedű) és Pálfi Boróka, egy kislány, aki szép sikereket ér el a gyermekek számára rendezett népdalversenyeken.

Ciucur Losonczi Antonius