Egyszerű a kettős voksolás!

Nem kell törniük a fejüket a polgároknak azon, hol szavazhatnak vasárnap. A hatóságok megoldották a gondokat, az EP-választás és a népszavazás ugyanazon épületek két-két termében lesz.

Az egész megyében majdnem minden szavazópolgár ott vehet részt a vasárnapi kettős voksoláson, ahova eddig is eljárt szavazni. Mint ismeretes, most vasárnap két voksolás is lesz: az európai parlamenti választásokon EP-képviselő(ke)t juttathatunk az Unió törvényhozásába, a népszavazáson pedig arról dönthetünk, akarjuk-e, hogy a választási rendszer módosuljon, s az eddigi pártlistás rendszer helyett egyéni választókörzetekben méretkezzenek meg a jelöltek. Az EP-választásra és a referendumra a vonatkozó törvény szerint mindenhol kötelezően külön szavazókörzeteket kellett lértehozni. Bihar megyében a Prefektúra részéről Liviu Andrica koordinálta a két, egyazon időben zajló voksolás megszervezését. Tegnap lapunknak elmondta: “A lakosságnak nem okoz kényelmetlenséget, hogy két voksolás is lesz ugyanabban az időben vasárnap, sőt, mindkettőn könnyedén részt vehetnek.

A megye egyik településén sem kényszerültünk arra, hogy külön épületekben rendezzük be a szavazókörzeteket a referendumra és az EP-választásra, hanem mindenütt ugyanannak az épületnek a két külön termében lesz a voksolás. Vagyis az esetek túlnyomó többségében a szavazók ott voksolhatnak, ahol eddigi is. Részt vehetnek az EP-választáson, majd a választási bizottság tagjai kérésre útbaigazítják őket, hogy melyik szomszédos teremben zajlik a népszavazás, vagy fordítva. Csak nagyon kevés helyen kellett más épületet keresnünk e célra. Minden esetre az összes szavazókörzet listája és címe ki van függesztve a települések polgármesteri hivatalánál, ott is lehet tájékozódni annak a kevés embernek, akit érint a nagyon kevés szavazókörezet áthelyezése.”

Szeghalmi Örs