Egyszerre több pokolgép robbant Szíriában

Egyszerre több pokolgép robbant Szíriában
© Fotó: Szíriai Arab Hírügynökség
Legalább négy helyen robbantak pokolgépek szinte egy időben, helyi idő szerint reggel 8 és 9 óra között Szíriában. Az AP az állami hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a robbantásokban legalább 38 ember meghalt, de félő, hogy az áldozatok száma tovább növekszik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) már 47 halottról tud.


A tengerparti Tartúszban két robbantásban legalább 30 ember meghalt és 46 megsebesült, közölte a Reuters a helyi rendőrségre hivatkozva. Tartúszban egy katonai ellenőrző pontnál robbant fel egy autóba rejtett pokolgép az Arzouna hídon, az áldozatok között több katona is van. A második bombát egy öngyilkos merénylő robbantotta fel ugyanazon a helyszínen, amikor megérkeztek a mentőegységek.

Részletek

Autóba rejtett pokolgép robbant Homsz városában is, a helyi kórház szerint négy ember meghalt és hét megsebesült. A bomba szintén egy katonai ellenőrző pontnál robbant fel, és két tiszt volt az áldozat. Robbantás történt Damaszkusz külterületén egy autópályán, egy ember meghalt és három megsebesült, valamint az északkeleti el-Haszeke városában is, ahol egy motor robbant fel öt kurd katonát megölve és számos embert megsebesítve. Az OSDH úgy tudja, hogy robbantás történt az északkeleti Kamisli városában is. Egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés a merényletek között. Eddig egyedül az el-haszekei robbantásért vállalta a felelősséget az Iszlám Állam. Kudarcba fulladtak hétfőn az amerikai és az orosz egyeztetések a szíriai tűzszüneti megállapodásról. Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-csúcstalálkozónak otthont adó Hangcsouban tárgyalt kétszer is, de nem tudott áttörést elérni és megállapodni Szíria ügyében, és továbbra is nézetkülönbségek vannak a felek között. A Fehér Ház nem sokkal később azt közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tartott informális találkozót a kelet-kínai városban, amin Szírián kívül az ukrajnai konfliktus is szóba került. A Kreml szerint a találkozó a vártnál tovább tartott és jól ment, a munka pedig folytatódni fog.Két héten belül ez már a második alkalom, hogy nem sikerül közös nevezőre jutnia Washingtonnak és Moszkvának Szíriáról.