„Egyszer volt Budán kutyavásár”

„Egyszer volt Budán kutyavásár”
Nagyvárad – A Bihari Napló munkatársa interjút készített Kiss Sándorral, a Bihar megyei RMDSZ elnökével.

– Elnök úr hogyan értékeli a most lezajlott európai parlamenti választások eredményeit? – kérdeztük Kiss Sándortól, a Bihar megyei RMDSZ elnökétől.

– Mindenképpen örömteljes az, hogy sikerült magas számban rész vennie a magyarságnak ezen a szavazáson, és az RMDSZ elérte azt a küszöböt amely legalább két európai parlamenti képviselői mandátumra jogosít fel. Az is fontos, hogy a Tőkés Lászlóra leadott szavazatok is hasznosultak. Azt is figyelembe kell venni, hogy nagy szerencséje volt az erdélyi magyarságnak, hogy ilyen alacsony volt országos viszonylatban a részvétel.

A választás eredményéből nem azt a következtetést kell levonni, hogy az egységes képviselet haszontalan lenne, hanem azt, amit Mátyás király is mondott: egyszer volt Budán kutyavásár.

– Véleménye szerint a mostani eremények arra ösztönzik-e majd az RMDSZ és az MPSZ vezetőit, hogy leüljenek tárgyalni a jövő évi romániai parlamenti választásokról, vagy mindketten magabiztosan várják a romániai választásokat?

– Remélem, hogy mindenki az erdélyi magyarság minél erőteljesebb, egységesebb képviseletéért harcol. Markó elnök úrnak volt egy nyilatkozata a kampány elején, amikor azt mondta: a jó pap holtig tanul. A jó politikus is. Én remélem a jó püspök is.

Péter I. Zoltán