Egységes számlaszám

Egységes számlaszám
Október 1–től, amint azt korábban már jeleztük, az adófizetők a pénzügyminisztérium 1122/2007–es számú rendelete értelmében (megj. a Monitorul Oficial szeptember 13–i, 628–as számában) egységes számlaszámot használhatnak az állami adók illetve a társadalombiztosítási járulékok befizetésekor — tájékoztatott a Szatmár megyei Állami Adóügyi Igazgatóság sajtófőnöke, Gabriel Cuzdriorean.

E lehetőséghez az alábbi feltétleknek kell megfelelniük: nincs adóhátralékuk az egységes számlaszám használatának időpontjában, határtidőre benyújtják a 100–as számú adóbevallási nyilatkozatot, határidőre és teljes összegében befizetik a 100–as adóbevallási nyilatkozaton feltüntetett állami adókat és társadalombiztosítási járulékokat. Nem lehet az egységes számlaszámra fizetni a jövedéki (fogyasztási) adót, a szerencsejáték–illetéket stb.

A befiztés módja

Aki az egységes számlaszámot használja a befizetendő állami illetve társadalombiztosítási kötelezettségeket bankszámlautalvány révén fizeti be a kincstárbankba. Az egységes számlaszámra történő befizetési kötelezettség bevallási nyilatkozatának típusmodellje a pénzügyminisztérium vagy az Állami Adókezelési Ügynökség (ANAF) internetes honlapjáról tölthető le, de személysen is beszerezhető a megyei állami adóhatóság szatmárnémeti szákházában a 01–es vagy 09–es számú irodákban.