Egységes magyar képviseletet sürgetett

Szombaton a váradi Ady Központ konferenciatermében tisztújító küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A régi-új elnök Kiss Sándor megválasztása előtt beszámolót tartott.

Beszámolójában Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke visszatekintett az elmúlt négy év fontosabb közéleti, politikai történéseire. Franklin Benjamin szavait parafrazálva úgy vélte: az RMDSZ csökkentett a vágyain, ha kellett, növelték lehetőségeiket, amikor pedig lehetett, bölcsen próbáltak járni mindkét boldogság felé vezető úton. Miközben a román média folyamatosan támadta őket, keményen dolgoztak, nincs olyan falu, közeg, ahol ne tudnának valami pozitív eredményt felmutatni. Ennek ellenére egyesek magyar részről is kritizálják őket, van, aki az eredményességben is az irigység okán a megosztást, széthúzást keresi. „Itt, most, nyilvánosan azt kérem Tőkés Lászlótól: ne legyen igazságos, mert az túlzás lenne a részéről, és mi nem kérünk tőle lehetetlent, de legalább legyen következetes. Mondja azt: minden rossz amit csinálunk, ne tegyen kivételt azzal, hogy azt mondja, az etnobizniszben jók vagyunk”-fogalmazott Kiss Sándor. Az elmúlt év választási kampányaira utalva megjegyezte: nehezek voltak, és egyértelműen bebizonyosodott, hogy rossz volt a külön utas politika. „Tőkés László azt hangoztatta, hogy inkább egy románt válasszanak meg polgármesternek, mint egy RMDSZ-est. Kérdezem tőle: így jobb neki, akkor most boldog?”, mondta az RMDSZ megyei elnöke, aki szerint az érthetetlen rosszindulatnak és politikai vakságnak betudhatóan nincs Váradnak magyar alpolgármestere és ennek egyenes következménye, hogy magyar kulturális tereket zárnak be.

Itt vagyunk itthon

Kiss Sándor ugyanakkor a magyarországi kormánypártokkal való kapcsolatra is kitért. Egy közismert viccet elmesélve, arra hívta fel a figyelmet: valamikor pár évvel ezelőtt eljárta errefelé Magyarországról, a szomszédból, és megkérdezték tőlünk, hogy megvagyunk-e? Van-e nálunk széthúzás? Mondtuk, hogy nem nincs. Erre most visszajöttek, és hoztak nekünk. A megyei RMDSZ-elnök azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a régióátszervezés jelenlegi iránya nekünk nem jó, és fontos, hogy sikerült Bihar megyében egy öt párti egyezséget kötni, mely egyértelműen kiáll Nagyvárad régióközponti helye mellett. Kijelentette: lehet szükség lesz arra, hogy az RMDSZ erősítsen a hangján, mert ez egy olyan kérdés, melyet nem lehet félvállról venni.

A politikus ugyanakkor kiért azon kezdeményezésére is, mely a devizahitelesek megsegítésére vonatkozik. Az elkövetkezendő időszakra, négy évre utalva úgy vélte: karakteres politizálás kell, kompromisszum kész, szakmailag jól felkészült, komoly közeg és kreatív közösségi szellem. Ugyanakkor céljaiban, cselekvési prioritásaiban egységes magyar képviseletre, tovább intézményesülő erdélyi magyar társadalomra van szükség. „Itt kell építeni, itt kell maradni, nem szórványt kitelepítést, gyöngyhalászatot kell indítani, mert mi itt vagyunk itthon”, nyomatékosította.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,