Egységes FIDESZ-támogatás az RMDSZ-nek

Egységes FIDESZ-támogatás az RMDSZ-nek
Kedd este a Bihar megyei RMDSZ a Magyar Polgári Párt és a történelmi magyar egyházak képviselőinek részvételével fórumot szervezett a várad-velencei kultúrházban, aminek díszvendége dr. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke, az MPP tiszteletbeli elnöke volt.

A fórumot nem véletlenül tartották egy szimbolikus helyen, vagyis ott, ahol 1958-ban az úgynevezett Érmihályfalvi csoport koncepciós pere zajlott. A megjelenteket Cseke Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte, aki azon meggyőződésének adott hangot: dr. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés és a Fidesz választmányi elnökének jelenléte, illetve a Fidesz-KDNP támogatása is azt igazolja, hogy helyesen cselekednek, jó úton haladnak. Röviden tájékoztatta a rangos vendéget a Bihar megyei helyzetről, kiemelve az intézményi háttér és az összefogás fontosságát. Bejelentette: a következő nagy tervük egy Magyar Ház létrehozása Nagyváradon, mely hozzájárulna az itteni magyar közösség megmaradásához és fejlődéséhez, ehhez kérte az anyaországi támogatást.

Csűry István királyhágómelléki református püspök szerint nem vagyunk könnyű helyzetben, és az egyik legnagyobb probléma a bizonytalanság, de ha bátran egymás mellé állunk, és őszintén kérjük ezt Istentől, akkor boldogabb lesz a jövőnk. Fodor József római katolikus általános helynök arról beszélt: kintről ugyan lehet beordibálni, de eredményeket elérni csak döntéshozatali pozícióban lehet, erős parlamenti képviselettel. Megjegyezte: a II. Vatikáni Zsinat is kötelezettségként írja elő, hogy éljünk állampolgári jogainkkal, ezért ne legyünk lusták, és menjünk el szavazni.

Egységes álláspont

Vitaindító előadásában Kövér László többször is aláhúzta: nincs véleménykülönbség, hanem egységes az álláspont a Fidesz-KDNP-ben arra nézve, hogy az RMDSZ-t kell támogatni a parlamenti választásokon, mert olyan helyzetben vagyunk, hogy nincs helye a széthúzásnak. Elismerte ugyanakkor: a Fidesznek szerepe volt abban, hogy az MPP és az RMDSZ álláspontja közeledett, „tisztességes kompromisszum született”, illetve hogy az EMNP nem indul a választásokon. Cseke Attila azon megjegyzésére, hogy a kampányban Bihar megyében a Néppárt bár nem indul, és nem támogat független jelölteket, azért folytatja a mocskolódását, Kövér László azt válaszolta: nem adja fel a reményt, hogy az EMNP is képes belátni tévedéseit, korrigálni, és elismerni azt, hogy az összefogás erősítheti a magyar képviseletet. Hozzátette: az elkövetkezendő napokban megpróbál hatni rájuk, és lebeszélni őket a kampányba „bűnös módon való beavatkozásukról”, noha nem hiszi, hogy hallgatnak rá.

Az MPP tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta: tisztábban van azzal, hogy néhány éve még milyen keményt kritikákat fogalmazott az RMDSZ-szel szemben, és nincs rá oka, hogy az akkor kimondott mondatai súlyán enyhítsen, mert akkor úgy gondolta, és most is vállalja az akkor hangoztatott véleményét. Fenntartja tehát korábbi kritikáit, de meglátásában „mindennek már nincs jelentősége ahhoz képest, hogy most milyen helyzetben vagyunk”. Nagyot fordult azóta a világ, és rosszabbak, hátrányosabbak a körülmények, bizonytalanság vesz körül bennünket, csupán két dolog bizonyos: egyrészt, ha nem fogunk össze, elveszünk, másfelől pedig Isten segíteni akar, de ehhez nekünk hajlandóknak kell mutatkoznunk eszköznek lenni. Arra hívta fel a figyelmet: kedvezőtlenül változott meg a helyzet a romániai magyarság szempontjából is, a jó irányú tendencia megfordult, és kezdik visszavenni nem csak a visszaszolgáltatott vagyonokat, hanem a már kivívott jogainkat is. Ugyanakkor ha nem sikerül megállítani az erdélyi magyarság eltávolodását a közélettől, a politikától, a saját sorsának alakításától, akkor nagyon nagy baj lehet, mert ha a statisztikai számsor a mostani trendnek megfelelően folytatódik, „akkor egy idő után előbb fogyunk el politikai értelemben, mint nemzetiségi szempontból”.

Nyuszisapka

Kövér László az MPP megalapítására utalva, felidézte: próbálkoztak ezzel-azzal, megteremteni a választás szabadságát, de a kezdeti lendület megtört, és visszaállt az RMDSZ hegemóniája, mely jelenleg a magyar választók 80-85 százalékának bizalmát élvezi, azzal együtt, hogy az említett távolmaradási tendencia folytatódik. Rátérve az MPP és az RMDSZ közti megállapodásra, kifejtette: ezt megelőzően sokan jelezték, nem tudják eldönteni, kinek van igaza, és zavarja őket a rengeteg vita, az acsarkodás, míg mások utólag azzal érvelnek, szerintük elvtelen kompromisszum kötettett azokkal, akikre kígyót-békát kiabáltak. A nyuszi és a sapka esete forog tehát fenn, neki azonban meggyőződése: azoknak van igazuk, akik abban reménykednek, hogy több sikert hoz az összefogás, mint a széthúzás, és nem azoknak, akik valójában racionális magyarázatot nem tudnak adni arra, hogy miért ellenzik az összefogást. Hozzáfűzte: természetesen nincs semmilyen garancia arra, hogy ettől kezdve az RMDSZ jobban fog politizálni, de az ő szemében már magának ennek az együttműködésnek a tető alá hozása a változás jele. A fideszes politikus azon véleményének is adott hangot: korábban a FIDESZ és az RMDSZ viszonya nem személyes okok miatt romlott meg, hanem azért, mert kiderült, hogy mást vélekednek az autonómia szükségességéről, ennek prioritásáról. Nem bánta tehát meg az MPP megalapítását, viszont azt soha se akarta, hogy az RMDSZ emiatt kiessen a parlamentből, mert nem ért egyet azokkal, akik szerint a képviselet hiánya jobb, mint a rossz képviselet.
Az elhangzottakhoz hozzászólt Veress Efraim szenátorjelölt, baptista lelkipásztor, Forró László református püspökhelyettes, Nyakó József érmihályfalvi polgármester, Biró Rozália szenátor, SZKT-elnök és Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Az összejövetel az Érmihályfalvi csoport emléktáblájának megkoszorúzásával ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius