Egységes fellépés kell a szúnyoginvázió ellen

Egységes fellépés kell a szúnyoginvázió ellen
Június 27–29. között zajlik a nagyváradi közterületeken a rovarirtás. Jó lenne, ha a magánterületeken is elvégeznék a rovarirtást, hogy a szúnyogok ne tudjanak menekülni.

 

Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy a nagyváradi önkormányzat június 27–29. között végeztet rovarirtást a város közterületein az ezzel a szolgáltatással megbízott céggel. A rovarirtás fő célpontjai a szúnyoglárvák és a kifejlett szúnyogok, ugyanis az elmúlt időszak esős, ugyanakkor nagyon meleg időjárása rendkívüli mértékben kedvez e veszélyes rovar szaporodásának. A polgármesteri hivatal közleményében azt javasolja a városban zöldövezettel, beépítetlen telekkel, gyümölcsössel rendelkező polgároknak, hogy az említett időszakban ők is végezzék el a rovarirtást, hiszen ha ezt nem teszik meg, akkor a közterületekről, a folyópartokról a rovarok egész egyszerűen átvándorolnak a magántulajdonban lévő területekre, így a rovarirtásnak nem lesz hatása. Az önkormányzat javasolja továbbá, hogy a meleg időszakban havonta kétszer kaszálják le a növényzetet a telkükön, mert a sűrű növényzet elősegíti a szúnyogok szaporodását. Mirela Macra, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársa lapunk érdeklődésére válaszolva hangsúlyozta azt, hogy mivel a rovarirtás közszolgáltatás, ezért a polgárok is csak a szolgáltatásvégzés jogát elnyerő Coral Impex céggel végeztethetik el. A Coral Impex cég nagyváradi munkatársa megerősítette lapunknak azt, hogy Nagyváradon csak ők végezhetik el a rovarirtást, mindazonáltal egyelőre meglehetősen kevés jogi- és magánszemély kötött szerződést a céggel. Hozzátette: a cég a várossal kötött szerződés értelmében a közterületeken, zöldövezetekben elvégzi a rovarirtási műveletet, de magányszemélyek telkeire nem mehetnek be, csak ha van szerződés a cég és a tulajdonos között. Megerősítette azt az információt is, miszerint sokkal kevésbé hatékonyabb a rovarirtás akkor, ha csak közterületeken végzik el azt, és a magánterületek kimaradnak belőle. A beépítetlen telkek, zöldövezetek, gyümölcsösök tulajdonosai a 0259/266–086 telefonszámon, a coral_oradea@coralimpex.ro e-mail címen, vagy személyesen vehetik fel a kapcsolatot a céggel, annak Dâmboviţei utca 29. szám alatti székhelyén.

Védekezés

A rovarirtás mellett mindenki maga is tehet különböző óvintézkedéseket a szúnyogcsípések ellen. A Bihar Megyei Közigazgatási Igazgatóság szerdán kiadott közleményében az áll, hogy érdemes hosszú ujjú ruhában, nadrágban járni, ajánlatos zoknit hordani, kesztyűt használni. Az egészségügyi minisztérium azt javasolja, hogy a test fedetlen részeit DEET tartalmú rovarűző szerrel kenjék be. Az ajtókat, ablakokat zárják be, illetve szereljenek fel szúnyoghálót annak érdekében, hogy a vérszívók ne juthassanak be az otthonukba. Ha ez mégis megtörténik, használjanak rovarirtót. A házakban, lakásokban ürítsék ki az állott vizet tartalmazó tartályokat, vedreket, vályúkat, használt autógumikat stb., tisztítsák meg az eldugult vízelvezető árkokat, csatornákat. Ebben az időszakban, amikor sok a szúnyog, nem ajánlatos sokat időzni nagy nedvességtartalmú és buja növényzetű helyeket, például parkokban, erdőkben, állóvizek mellett. A közegészségügyi igazgatóság közleménye emlékeztet arra, hogy a szúnyog terjeszti az olyan veszélyes betegségeket, mint a nyugat-nílusi láz. Amennyiben valakinél a betegség szimptómái jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .