„Egységes, biztonságot teremtő magyar képviselet”

„Egységes, biztonságot teremtő magyar képviselet”
Az elmúlt hetekben fogadta el az RMDSZ a helyhatósági választási szabályzatot. A javaslatot előterjesztő Szabó Ödön parlamenti képviselőtől, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökétől kérdeztük a részleteket, aki válaszolt feltett kérdéseinkre.


– Több határozatot hoztak legutóbb a választásokra vonatkozóan, melyek is voltak ezek pontosabban?

– Szövetségünk mint eddig mindig, most is nagyon világos, átlátszó, nyílt ülésen vitatta meg a választási szabályzatát. Először is a jelöltek kiválasztásához és rangsorolásához fektettük le az alapelveinket.

– Melyek ezek az alapelvek?

– Több is van és mind fontos! Az első a közösségi támogatottság – fontosnak tarjuk, hogy a szervezet által jelölt személy a helyi társadalom széles támogatottságát élvezze. Ugyanakkor érték a nyitottság – a szervezet előválasztásait teljes nyitottság kell, hogy jellemezze. Olyan jelöltekre számítunk, akik őszinték, közösségük iránt elkötelezettek és bátran kiállnak a magyar közösség érdekei mellett. Nem szabad megfeledkezni az esélyegyenlőségről – különösen fontosnak véljük, hogy a jelöltek minden esélyt megkapjanak programjuk bemutatására, az előválasztáson való részvételre. Az előválasztási megmérettetéseken a pozitív kampányt tartjuk elfogadhatónak.

– Ez nyilván mind fontos, de mire figyelnek még?

– Nagyon fontos a szakmai felkészültség: az RMDSZ olyan jelölteket kíván támogatni, akik felkészültségükkel, tapasztalatukkal közösségeink javát szolgálják. Egy közösségi szövetségnek, amely nem párt, nagyon fontos a közösségi, szervezeti elkötelezettség és szerepvállalás – a jelöltek fontos, hogy vállalják az egységes magyar képviseleti rendszer, mint érték való megjelenítést. Külön kell figyelni a nők jelenlétére, a fiatalításra, elengedhetetlen, hogy fiataljaink szerepet vállaljanak a magyarság és így saját jövőjük alakításában.

Alapelvek

– Hogyan kívánják megvalósítani ezeket az alapelveket?

– Egyszerű a válasz, a jelöltekkel és a magyar emberekkel. Az RMDSZ szabályzata szerint bárki jelentkezhet tanácsosnak vagy polgármesternek. A legszélesebb konzultáció után arról, hogy ki legyen a jelöltünk a közösség illetve a helyi szövetségeink döntenek annak függvényében, hogy ki mely előválasztási módozat mellett foglalt állást.

– Hány fajta előválasztás van?

– Két típus van: a közvetlen és a közvetett. A közvetlen az, amikor egy urnás előválasztással végül is a teljes magyar közösségnek van lehetősége dönteni. Ebből is kettő van: az egyik a mobil, amikor minden házhoz bekopogtatva végezzük el a szavazatok begyűjtését és a másik, amikor egy rendes választáshoz hasonlóan egy helyen szavazva, fülkébe vonulva döntenek a helyiek a jelöltjeik sorrendjéről. Különleges esetben lehet e kettő kombinációja is.

– A közvetett rendszer hogy néz ki?

– Ott a helyi szövetség, közösség köz- vagy küldöttgyűlésen dönt. Helyben meghatároznak egy adott időpontot, az emberek pedig eljönnek a gyűlésre és ott titkosan rangsorolnak. Itt is azonban lehet kombinált változat, hisz például a döntés előkészítéséhez lehet felmérés, konzultáció formájában segítséget kérni, adni.

– Mikor és hol lehet jelentkezni tanácsosnak, polgármesterjelöltnek?

– Van egy pontos formanyomtatvány, amit most készülünk nyomdába küldeni. A jelentkezésre egy adott idősávon belül, minden szervezet maga szabja meg a saját határidőit. Leghamarabb február 15-én lehet jelentkezni, ez mindenütt érvényes, és az utolsó megyeileg elfogadott dátum az április 4-e. Az előválasztásokra március 7. és április 17. között kerülhet sor.

– Ennek alapján melyik a legkorábbi idősáv, amikor lezajlódhat egy településen belül a jelölés és aztán a döntés?

– Aki hamarabb akarja elkészíteni listáit, azoknak a jelentkezést február 15. és március 6. közé kell tenni, és már a következő héten meg is tarthatja a rangsorolást. Én nagyobb sávot adnék, de nyilván a szórványban, ahol nagy valószínűséggel elektoros előválasztások lesznek, ott ebben az időszakban túl leszünk a döntéseken. Fontos azonban, hogy figyeljünk arra, hogy a döntésig más feladataink is lesznek.

Kampány

– A kampány előkészítésére gondolt?

– Részben. Az is fontos, hogy a jelenlegi vezetőink munkáját a helyi szervezeteinkben kiértékeljük. A rangsorolásig, akár ugyanazon az ülésen a tisztségviselőinknek be kell mutassák tevékenységüket. Mindig így volt, ezt most is így fogadta el a szervezet. Ugyanakkor mindenkinek készülnie kell, hisz önkormányzati elképzeléseit meg kell fogalmaznia mindenkinek a jelentkezéskor.

– Mi az ami más a négy évvel ezelőttihez képest?

– Több ilyen is van, az egyik az, hogy megnöveltük a jelöltséghez szükséges ajánlások számát: ötről tízre. Akit tíz különböző ember nem ajánl tanácsosnak, annak valószínűleg nem is kell annak lennie. Nagy változtatás is, hogy közvélemény-kutatásokat vagy konzultációt is lehet készíteni a döntés előkészítéshez. Valamint újdonság az is, hogy a megyei szervezet elnöke bejelentette a választmányon, hogy nem kíván a megyei önkormányzati listán rajta lenni.

– Ez nem újdonság, hisz ezt már egy éve ezt bejelentette…

– Igaz, azonban az SZKT szabályzat ezt lehetőségként jegyezte. Az elnök úr viszont, miután ez nyíltan felvetődött, tiszta vizet öntött a pohárba, és megismételte: úgy döntött, hogy nem lesz a megyei listán, és azért, hogy ne legyenek félreértések, világossá tette, hogy a határozattervezethez egy lényegi mondanivalója, van éspedig az, hogy a helyi szervezetek felelősségét kívánja növelni. Döntési és politikai terheket kapnak, szélesebb keretük lesz, azonban nem teljhatalom.

– Ön miként viszonyul ezekhez a javaslatokhoz?

– Egyszerűen úgy, mint ügyvezető elnök. Nekünk, ügyvezetésnek az a dolgunk, hogy segítsünk tiszta, világos, alkalmazható keretet kialakítani. Természetesen, kell legyen valamely testületnek jogosítványa, a döntések javítására, közösségi szempontból jobbá tételére.

– Volt valaha is szükség a javításra?

– Igen, többször is. Például mi egy adott helyzetben úgy láttuk a megyei felmérések alapján, hogy van esély nyerni polgármesteri széket egy olyan helyen, ahol nincs a magyarság többségben. A helyi szervezet akkoriban egy viszonylag jó együttműködést zárt az addigi partnerekkel és nem akartak jelöltet sem állítani. Erről volt helyi választmányi döntésük. Később elfogadták érvelésünket, javítottak, lett egy jelöltünk, aki nyert.

– Miként vélekedik Kiss Sándor döntéséről, hogy nem lesz a Megyei Tanácsi listán?

– Elnök úrról sokan sokfélét mondanak, de ellenfelei is elismerték, hogy mindig is jó stratéga volt. Valószínűleg sokakat meglepett. Politikai ellenfelei eldobhatják immár azt a sok hazugságot, mocskot, amit rá akartak hordani és amivel készültek. Haszontalanul edzették magukat előre a negatív, gyűlölet kampányra. Kiss Sándor döntésével megadta az esélyt, hogy a helyhatósági választások a jelöltekről, a programokról, a jövőről szóljon.

Negatív

– Miért gondolja azt, hogy ellenfeleik negatív kampánnyal készültek?

– Sajnos nem gondolom, hanem tudom. Nézze, pár hete például az egyik ismerősöm az egyik EMNP-s urat látta a nagyváradi állami egyetemen a PRM volt megyei elnökénél, aki mostanság állítólag a még szélsőségesebb Bogdan Diaconu-féle pártba lépett át. A dolgon az ismerősöm meglepődött, majd illetlenül, de kíváncsian jobban kinyitotta fülét.

– Hallotta azt, hogy miről egyeztetnek?

– Igen. Hallotta, amint három ember beszélget bent a PRM-s és az EMNP-s, illetve valamilyen másik tanár. A Néppárt embere rólam kért diákkori kompromittáló információkat, a PRM-s oktatótól. Mondja, mit gondoljak tehát, ha valaki odáig elmegy, hogy a sovén magyargyűlölőkkel konzultál, tőlük kér segítséget?

– Mégis ön szerint milyen kampányra készülnek? Mit kell csinálni azért, hogy ne legyen mégsem ilyen kampány?

– Nyilván az lenne a jó, ha végre felébrednének. Négy éve még kegyeletsértően egy-két kollégának vagy családjának a gyászát sem kímélték. Végig hazudtak egy kampányt 6-3-mal, háromszor több aláírást tettek le, mint szavazatot. Be kellene ezt fejezniük.

– De ön mondta, hogy nem lát esélyt rá, hogy ellenfeleik másként álljanak hozzá. Mit tesz tehát az RMDSZ?

– Én azt gondolom, hogy az lenne a bölcs dolog, ha a helyhatósági kampány a településekről, a projektekről szólna. Nincs mit szégyeljünk, hisz teljes ellenszélben nagyon sok mindent valósítottunk meg. Iskolák, utcák, vízhálózatok, öregotthonok, szociális központok, mezei utak, épültek készültek el. Nagyon sok rangos rendezvényt szerveztünk. A nyári színházi fesztivál, virágkarnevál, Szacsvay Akadémia, a zenésztalálkozó, a fúvósfesztivál, nemrég a Magyar Kultúra Napja mind dicséretre alkalmas, vállalható.

– De hogy érik el, hogy erről és ne másról szóljon a kampány?

– Egyszerűen, az RMDSZ pozitív kampányt készít elő. Fontos, hogy ne adjuk meg az esélyt arra, hogy ellenfeleink eltereljék a témát a lényegről, a helyhatóságokról. Erről Biró Rozáliával és Cseke Attilával is konzultáltam, és egyetértünk, hogy nekünk, az országos képviselőknek, nem kell a helyhatósági listákon szerepelnünk. Így, ha egyesek mégis mást hoznak elő, mint a megyei, vagy helyi önkormányzati jövőt, látszani fog, hogy mellébeszélnek.

– Kik lesznek hát a jelöltek, hisz eddig mindig az ismert arcok is ott voltak, még akkor is, ha nem maradtak helyben?

– Az előbb elmondtam, azt szeretnénk, ha a helyhatósági kampány az önkormányzati jövőről szólna. Minden más témát ki akarunk venni a közbeszédből. Kiss Sándor maga is ezen indokok miatt döntött úgy, hogy a listán sem lesz rajta. A jövőről beszéljünk. Nézze, a városnál például Huszár István integráló egyéniség. A megyéhez a listára sok közigazgatási tapasztalattal rendelkező személy jelentkezhet. Együtt a közösséggel fogunk dönteni.

Lista

– Voltak olyan hírek, hogy a kijelentése ellenére, egyesek Kiss Sándort is listára akarják. Állítólag írásban is kérték, erről mit tud?

– Én, egy ilyen aláírt, a szövetségnél iktatott papírt sem láttam. Kiss Sándor szerintem világosan beszélt. Ő hozta meg a döntést, hisz úgy gondolja, hogy az a jó az RMDSZ-nek, ha miatta nem támadható a lista. Négy éve is ő döntött, hogy más legye az RMDSZ megyei tanács elnökjelöltje. Most a listán sem kíván lenni. Ezen döntése ellen a választmányi ülésen senki nem beszélt. Barátai, akik szeretik azért, ellenfelei pedig akik tudom, hogy tisztelik, e tiszteletért kell elfogadniuk a szövetség érdekében általa hozott, egyébként emberileg nem könnyű döntést. Én tisztelem is, szeretem is, ezért nem kommentálom, elfogadom.

– Mire számit milyenek lesznek a román ellenfelek?

– Nézze, ez még ma korai. Nem látjuk az összes jelöltet. Nekünk ebben a pillanatban a jó, nyerésre alkalmas, közösség által szélesen támogatott jelölteket kell kiválasztani. Ezért van szabályzatunk, ezért dolgozunk nyíltan, átláthatóan. Egységes, erős, biztonságot teremtő magyar képviselet kell!

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,