Egységes adónyilatkozat határideje

Adóhivatal
Adóhivatal
Fándly Marius, a Bihar megyei adóhivatal kiemelt adózókért felelős helyettes vezetője az Erdon-nak azt nyilatkozta: 2018-tól a béren kívüli jövedelemmel rendelkező személyeknek a korábbi hét (a D 200-as, 201-es, 220-as, 221-es, 600-as, 604-es és 605-ös) helyett egyetlen adónyilatkozatot kell kitölteniük.

Megváltozik a fizetés módja is: nem kell négy részletben előleget fizetni, egy évben egyszer kell törleszteni. Idén az adónyilatkozat benyújtásának és a fizetésnek a határideje július 16-a (július 15-e ugyanis vasárnapra esik). Online is be lehet nyújtani az egységes adóbevallási nyilatkozatot az elektronikus formában elérhető okosnyomtatvány révén, ami az adóhivatal (ANAF) honlapján található, a Spaţiul Privat Virtual menüpontnál, a letöltéshez a Descărcare declaraţii-ra kell kattintani.
A pénzügyminisztérium minden adófizetőnek postán küldött személyre szabott levelet, amely minden adatot tartalmaz ahhoz, hogy a nyilatkozatot otthonról is el lehessen küldeni, és egy sor dokumentumot is be lehet küldeni, illetve ki lehet kérni online. Az okosnyilatkozat automatikusan kiszámolja a befizetendő adó összegét. Az az adófizető, aki 2018. július 16-ig benyújtja az egységes nyilatkozatot, és 2019. március 15-éig kifizeti a teljes adóösszeget, 5%-os kedvezményben részesül. Amennyiben már 2018. december 15-ig kifizeti azt, további 5%-os adókedvezményt kap.
Az engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA), a szabad foglalkozásúak (közjegyzők, ügyvédek, könyvelők, orvosok), mindazok, akiknek szerzői jogból származik jövedelmük, valamint azok is, akiknek egyéb jövedelmük keletkezett ingatlanok és részvények bérbeadásából ugyanakkor július 15-ig ajánlhatják fel az adójuk két százalékát.

Ciucur Losonczi Antonius