Egyre valószinűtlenebb a koalíciós lista

Bihar megye – Csütörtökön ismét leültek tárgyalni a Bihar megyei RMDSZ és MPP képviselői az esetleges választási együttműködés lehetőségéről. Nagyáradon és a megyében úgy tűnik, nem lesz koalíciós lista. Az egyeztetések folytatódnak.

Az RMDSZ már korábban jelezte, hogy a választási listák leadása napjáig, április 22-ig kész tárgyalni az Magyar Polgári Párttal (MPP), ez utóbbi párt országos vezetősége azonban április 16-át tűzte ki az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások határidejéül. A tegnapi tárgyalást az MPP részéről az tette lehetővé, hogy Tőkés László EP-képviselő felhívással fordult a két szervzezethez a tárgyalások folytatása érdekében, arra kérve a Magyar Polgári Pártot, hogy hosszabbítsa meg a párbeszédre vonatkozó határidőt. Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere a tegnapi egyeztetés kapcsán lapunknak elmondta: “folytatjuk az egyeztetést az MPP-vel, de még vannak pontok, melyek kapcsán közelítenünk kell az egymás irányába támasztott elvárásokat.”

Zatykó Gyula az MPP nagyváradi elnöke, a párt tárgyalóbizottságának tagja elmondta, hogy konkrét megegyezés még nincs, ezért nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a törvény adta lehetőséget kihasználva 22-ig tárgyalnak. A főbb vitás pont az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje és a megyei tanácselnök-jelöltje támogatásának kérdése – árulta el Zatykó. Csuzi István, ugyancsak az MPP tárgyalóbizottságának tagja kijelentette: a tárgyalások jelen állása szerint úgy tűnik, hogy tényként kezelhetjük: Nagyváradon és a megyében nem lesz koalíciós lista.

Pap István