Egyre több riasztás érkezik a tűzoltókhoz

Megnőtt a riasztások száma, de igyekszenek a legjobbat kihozni magukból a szatmári alakulat tagjai
Megnőtt a riasztások száma, de igyekszenek a legjobbat kihozni magukból a szatmári alakulat tagjai
Szatmár megye — 2011–ben az előző évhez képest 1992–ről 2339–re (17,41%) nőtt a bevetések száma, és ezen belül a tűzesetekhez való riasztás 51%-kal több volt, 143–ról 216–ra emelkedett.

 

 

A Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) az elmúlt év mérlegét ismertette tegnap az intézmény vezetője, Burz Iulian munkatársaival és a meghívottakkal.

Az utóbbi években észrevehetően megnőtt azoknak az eseteknek a száma, amelyek veszélyeztetik a lakosság életét és egészségét, ugyanakkor a környezetünket, értékeinket.

 

Megelőzés, készenlét

 

A megelőzés a tavalyi évben is nagyon nagy hangsúlyt kapott, ugyanúgy, mint az elméleti és a gyakorlati továbbképzés, hogy több emberéletet sikerüljön megmenteni, és ha lehetséges, anyagi javakat is megőrizni. A tavalyi évben az árvizek okozták az egyik legfőbb problémát, a másik nagyon gyakori balesetforrás a tűz volt. Éppen ezért nagyon fontos volt a tavalyi évben is tűzvédelmi szempontból biztonságban tudni az olyan intézményeket, ahol nagyon sok ember fordul meg (egészségügyi–, turisztikai–, tanügyi intézmények, templomok, kereskedelmi egységek épületei) vagy tűzvédelmi szempontból veszélyeztetettebbnek számít az átlagnál (a fakitermelési ágazat, az erdők, a könnyűipar, a mezőgazdaság, az élelmezési ipar, vagy bárhol, ahol gyúlékony folyadékkal dolgoznak).

 

Ellenőrzések

 

A Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) munkatársai 987 ellenőrzést hajtottak végre intézményeknél, ahol a tűzvédelmi szabályok betartását, illetve be nem tartását vizsgálták. A tereputak során 4389 esetben fedeztek fel mulasztást a tűzoltók, az esetek 66,14%–ban szaktanácsadással, illetve figyelmeztetéssel kiköszörülték a csorbát az érintettek, 237 alkalommal pénzbírságot is kiróttak 313 400 lej értékben.

 

Riasztások

 

A szatmári tűzoltóság munkatársait az elmúlt évben 2339 alkalommal riasztották (ami napjában átlagosan 6 jelzést jelent): 216 tűzesetekhez hívták őket, 1680 alkalommal a SMURD munkatársaira volt szükség, 155 esetben a felügyelet nélkül hagyott nyílt tűz okozott kellemetlenséget, 126 esetben hamis riasztás volt, 49–szer fordult elő, hogy a tűzoltók biztosítottak egy katasztrófa gyanús területet, 7 alkalommal árvíz miatt, 18 alkalommal fel nem robbant lőszert hatástalanítottak stb. Sikerült 203 885 133 lej értékű anyagi javakat megmenteni, a keletkezett kár összértéke 3 532 510 lej volt. Az elmúlt évben történt riasztások alkalmával 42 haláleset is bekövetkezett. A rohammentő szolgálat munkatársai 1692 személyt láttak el, közülük 1503 volt a felnőtt és 189 a kiskorú — tudtuk meg a parancsnoktól.

Karikás Enikő