Egyre több a kiskorú anya

Egyre több a kiskorú anya
© Illusztráció
A Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság adatai szerint Szatmáron huszonnégy kiskorú szült gyereket 2011–ben. Az országos statisztika szerint az elmúlt húsz évben 8500 esetről szereztek tudomást.

 

Az Európai Unió tagállamai közül Románia áll az első helyen a tekintetben, hogy – a lakosság számához viszonyítva – egyre több tizenéves lány szül gyereket. Emellett, az ország élen áll Európában az évi 150 ezer terhesség–megszakítással, valamint súlyos gondot jelent a kórházban hagyott csecsemők helyzete is, évente több száz esetet jegyeznek Romániában.

Hazánkban, a törvények értelmében, a tizennyolc év alatti lány csakis szülői beleegyezéssel kérhet abortuszt.

Az esetek kapcsán a szakemberek ismét felhívták a figyelmet, hogy ijesztően magas a kiskorú anyák aránya hazánkban. A statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt húsz évben 8500 esetről szereztek tudomást — ezer szülés közül 43 esetben kiskorú az anya.

Nagy a kiskorúak száma a kérésre történő terhesség-megszakításoknál is, az abortuszok több mint tíz százalékát 15–19 év közötti lányok igénylik.

A kérdéssel kapcsolatban Mihaela Bonea, a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság osztályvezetője elmondta, az elmúlt évben megyénkben összesen 24 kiskorú lány szült gyermeket. A kiskorú anyák 13 és 17 év közöttiek.