Egyre több gyerek jön játszani

Egyre több gyerek jön játszani
Második alkalommal szervezett szombaton játszóházat a Sol Solis egyesület a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban. Mintegy húsz gyerek vett részt.

A szervezők két csoportba osztották a gyerekeket. Ottjártunkkor a kicsik Adj király, katonát! játszottak az udvaron, a nagyok pedig az egyik benti teremben foglalaltoskodtak. Rékási Valéria szociális munkástól megtudtuk: a Sol Solis egyesület ugyan ezelőtt egy évvel alakut meg, legnagyobbrészt szociális munkásokból és szociális munka hallgatókból, de játszóházat már több éve szerveznek, az elmúlt években a rendezvény a református templom gyülekezeti termében zajlott. Céljuknak érzik a közösségformálást és a magyarságtudat kialakítását a gyerekek körében, s ezt játék útján valósítják meg. A gyerekek többek között drámajátékokon vesznek részt, valamint rajzolnak – mindekettő az önkifejezés hatákony eszköze.
Egyhetes játszóház
„Azért szervezünk ilyen tevékenységeket, mert pénzünk az nincs, de a kedvünk és a hozzáértésünk megvan” – mondta lapunknak Pásztor Rita tanárnő, hozzátéve: az egyesület megalakításakor arra is godoltak, hogy így pályázatok útján is támogatást nyerhetnek majd.
Míg a két héttel korábban megszervezett játszóházon csek egy pár gyerek vett részt, ezúttal mintegy húszan jöttek el. A festői környezetben lévő, nemrég felavatott közösségi ház ideális környzetet nyújt, igaz, a felásott utak miatt egy kissé körülményes megközelítni; egyelőre szándékaik szerint kéthetente szerveznek majd játszóházat, augusztus utolsó hetében pedig egy többnapos, tematikus foglalkzásokból álló rendezvényt terveznek. A játszóházat egyébként az iskola elkezdése után is meg szeretnék szervezni havi rendszereséggel.
Neumann Andrea