Egyre népszerűbb a királysághoz való visszatérés gondolata Romániában

Egyre népszerűbb a királysághoz való visszatérés gondolata Romániában
Egyre népszerűbb a királysághoz való visszatérés gondolata Romániában, ahol a választók 27 százaléka támogatná, 41 százaléka ellenezné a köztársasági államforma lecserélését egy esetleges népszavazáson – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet kedden ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A királysághoz való visszatérés esetén a megkérdezettek 30 százaléka szerint az 1947-ben a kommunisták által lemondatott, jelenleg 92 éves I. Mihály királynak kellene visszatérni a trónra, 19 százalékuk szerint pedig lánya, Margit hercegnő lehetne az uralkodó. A válaszadók 48 százaléka nem nyilvánított véleményt.

A megkérdezettek 44 százalékának jó véleménye van Mihály királyról, 6 százalékának rossz, a válaszadók felének pedig semleges. A felmérés szerint a románok jelentős része nem sok hitelt ad annak a – 90-es évek elején terjesztett – feltételezésnek, amely szerint a száműzött Mihály király hatalmas vagyonnal hagyta volna el az országot: ezt a megkérdezettek 25 százaléka feltételezi, míg 41 százalékuk szerint rágalomról van szó.

A felmérés július 12. és 21. között készült 1050 fős mintán, amely három százalék hibahatárral tükrözi az ország felnőtt lakosságát.

A királysághoz való visszatérés gondolata meglehetősen népszerűtlen volt a 90-es évek elején, a Ion Iliescu államfő vezette Romániában: 1997-ben a lakosság mindössze 7 százalékát tették ki a királyság hívei. 2002-ben arányuk 10, 2007-ben 14 százalékra növekedett. Idén év elején is még csak 18 százalékos volt a királypártiak aránya Romániában.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia: gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a kétezres években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.