Egyre népszerűbb a hadadi tábor

Egyre népszerűbb a hadadi tábor

Szatmár megye – Szatmár megye szinte minden pontjáról érkeztek diákok a MADISZ által szervezett néptánc– és kézművestáborba, akikhez magyarországi diákok is csatlakoztak.

Július 27. és augusztus 3. között tart nyitva a XII. néptánc– és kézművestábor a Szatmárnémeti MADISZ szervezésében. A tábornak az idei évben is a hadadi Dégenfeld–kastély ad otthont. Amint azt Ilonczai Annamária helyi szervező elmondta, a táborban 140 személy vesz részt, akik közül körülbelül 25 felnőtt (felvigyázó pedagógusok, táncoktatók, zenészek, szervezők stb.). A főként 8 és 10 év közötti gyermekek — a táborozók között a legfiatalabb 7 hónapos — két csoportban tanulják a szatmári és szilágysági néptáncokat, haladó és kezdő csoportokra osztva (ugyanígy a felnőtt táborozók is). A talpalávalót naponta a Kápa (Sepsiszentgyörgyről) és a Sóvirág (Szamosújvárról) együttesek húzzák, a táncokat pedig Maier Reimond (Raji) és Katalin, a Budapesti Táncművészeti Főiskola végzettjei, Onodi Attila, Onodiné Csécsi Katalin (az Állami Magyar Népi Együttes táncosai) oktatják.
Megfelelő környezetben
A tánc és az éneklés mellett a gyermekek kézműves–foglalkozásokon is részt vesznek, mint: agyagozás, kosárfonás, nemezelés, gyöngyfűzés, bogozás, bőrözés stb. Emellett a gyermekek részt vesznek különböző túrákon, melyek során Hadadot és a környékét ismerik meg, egy nap pedig a strandolás jegyében telik el — a krasznamihályfalvi strandra látogatnak el. Amint azt Ilonczi Annamária elmondta, hétfőn adatközlők látogatták meg őket Leléből, akik táncokat mutattak be és népdalokat tanítottak, valamint a későbbiekben a Wesselényiekről is előadást hallhatnak majd a táborozók egy nagykárolyi muzeológus előadásában. Ottjártunkkor a diákok elmondták, hogy nagyon tetszenek nekik a programok, melyek elég elfoglaltságot jelentenek a számukra, de a környezet szépsége is nagy hatással van rájuk.