Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úszás

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úszás
A médiának is nagy szerep jut az egészséges életmód népszerűsítésében. Ennek elengedhetetlen eleme a rendszeres sportolás. Szatmár megyében kezd egyre népszerűbbé válni az úszás.

A szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány ebben az évben is szervez úszótanfolyamokat, melyeknek helyszíne a nagykárolyi strand. A délelőtt sorra kerülő tanfolyamot olyan nagyfokú érdeklődés övezi, hogy nagy létszámú csoportokban foglalkoznak a diákokkal. Mindez kissé megnehezíti az oktatók és a felügyelők dolgát, de ennek ellenére jól haladnak az úszás techinkájának elsajátításával a gyerekek. Június 30–án kezdődött az első csoport felkészítése, ami két hétig tart. Mindennap kilenc körül érkeznek a gyerekek Szatmárnémetiből Nagykárolyba. A kéthetes tanfolyam 150 lejbe kerül egy gyermek részére. Filip Zoltán, a csoport egyik irányítója elmondta, hogy sajnos, minden csoportban problémát jelent, hogy a gyerekek felkészültsége nincs azonos szinten. Vannak, akik már tudnak úszni, vannak, akik egyáltalán nem. Akik már rendelkeznek egy alapszintű tudással, néha unják az alapműveletek elsajátítását, és inkább önállóan szeretnének úszkálni. Ez persze nem lehetséges, hiszen az oktatók feladata, hogy vigyázzanak a rájuk bízott gyermekekre, mondta Filip.
Reggeltől délutánig
A tanfolyam két hete alatt mindennap reggel nyolckor indulnak, és kilencre érnek Nagykárolyba a csoportok. Félórás szünetet követően kezdődik az oktatás a tavaly átadott új medencében. Két tanár oktatja a 25 gyermeket, valamint egy felvigyázó tartja őket szemmel.
Három turnus oktatásával foglalkoznak idén nyáron. Ez a három turnus augusztusban fejezi be a tanfolyamot. A következő turnusban két időpontban, délelőtt és délután is szerveznek oktatást. A délutáni program keretén belül a nagykárolyiak tanulhatnak úszni, ugyancsak a Lindner Alapítványon keresztül. „Nagyon sok szülő — mind Szatmánémetiből, mind Nagykárolyból — érdeklődik az úszás iránt, ezért személyes véleményem szerint olyan vállalkozók, akik megengedhetik maguknak, építtethetnének egy uszodát, ahol bármikor tanulhatnának az emberek. Ez bizonyítaná, hogy érdekli őket a sport, nemcsak nyáron, hanem télen is, így talán nem lennének ilyen zsúfoltak a tanfolyamok” — adott hangot a véleményének Filip Zoltán.
Tőtős Tímea