Egyre kevesebb tűzifa a piacon

Egyre kevesebb tűzifa a piacon
Téves az a közhiedelem, hogy a most kezdődött fűtési szezonban drágult volna a tűzifa, hiszen semmivel se kerül többe, mint idén márciusban vagy áprilisban- nyilatkozta az Erdély Online-nak Szijjártó Zoltán, a Bihar Megyei Erdészeti Hivatal gazdasági igazgatója.

Hozzátette: az utolsó jelentősebbnek mondható áremelkedés tavaly novemberben volt, az áfa változása miatt. Szerinte most inkább azért estek pánikba egyesek, mert szigorítottak a fakitermelésre, illetve felvásárlásra vonatkozó dokumentumokkal kapcsolatos tevékenységeken, és már nem éri meg annyira feketén eladni/vásárolni. Amúgy egy köbméter tűzifa 220-250, 260 lej közötti összegekbe kerül, de a szabályzat értelmében limitálva van az a mennyiség, amennyi tűzifát az Erdészeti Hivatal fizikai személyeknek eladhat, a törvény szerint a faanyag 80-85 százalékát lábon kell eladni jogi személyeknek, árverés útján. Ez indokolja azt, hogy az utóbbi kilenc hónapban csak körülbelül 6000 köbméter tűzifát tudtak értékesíteni magánszemélyeknek, és a náluk benyújtott 200 kérvényt se tudják teljesíteni. Ráadásul külön problémát jelent, hogy több lerakatra volna szükségük.

Timár Miklós, az ellenőrzésekkel is foglalkozó nagyváradi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség igazgatója úgy véli: az utóbbi két-három évben több szempontból a normalizálódás irányába halad a helyzet. Annak köszönhetően, hogy be lett vezetve a kódos nyomon követés, illetve heti rendszerességgel számost kontrollt hajtanak végre a rendőrséggel és a csendőrséggel közösen, az öt évvel ezelőtti állapothoz képest tíz százalékra csökkent az illegális fakitermelések száma. A kereskedelemben, illetve a piacon fellelhető tűzifamennyiség apadása árdrágításhoz vezetett, ami szociális szempontból viszont aggasztó jelenség- közölte a szakember.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,