Csökkent a szervátültetések száma

Akt.:
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Románia azon kevés országok között maradt, ahol gyakorlat az elő donorból való szervátültetés – nyilatkozta szerdán Iaşi-ban Irinel Popescu akadémikus.

‘Az általános európai gyakorlat szerint az átültetés inkább az agyhalál állapotában lévő donorokból történik. Románia azon kevés országok között maradt, ahol gyakorlat az elő donorból való szervátültetés’ – mondta el az akadémikus.

Kifejtette: 2013-2014 a romániai szervátültetés legjobb évei voltak, 150 donorral, azóta folyamatos csökkenés észlelhető. Úgy vélte: sajtókampányokra lenne szükség ahhoz, hogy változzék a szervátültetéshez való viszonyulás, és hogy ennek a legjobb nagykövetei éppen azok a páciensek lennének, akik szervátültetésen estek át.

‘Az átültettek a legjobb bizonyítékai annak, hogy olyan emberek, akik a halál küszöbén álltak azért menekültek meg, mert valaki felajánlott átültetésre számukra létfontosságú szervet. Bárki, aki szóba áll egy ilyen emberrel megérti, hogy miért fontos a szervek felajánlása átültetésre’ – magyarázta a professzor, aki részt vett Iaşi-ban egy szervátültetéssel kapcsolatos konferencián.

www.agerpres.ro