Egyre jobban terjed a parlagfű

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség levélben kéri a minisztériumot, hogy alkossanak olyan jogszabályt, melynek alapján kötelezni lehessen az önkormányzatokat a parlagfű irtására.

A megye szakembereinek 2008-as felméréséből kiderült, hogy a parlagfű Magyarország felől érkezve Szatmár megye egész területén megjelent a sík és dombvidéken, de a legjobban Nagykároly és Tasnád környékén terjedt el, főleg utak, vasúti töltések, parlagon hagyott szántóföldek mentén. Virágzása időjárástól függően július végétől októberig tart. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakembereinek idei megfigyelései szerint a parlagfű egyre jobban terjed, már Máramaros megyében is gondokat okoz. Mivel az idén a hónap végén indul a parlagfű virágzása, az ügynökség az elmúlt héten a sajtónak juttatott közleményében hívta fel a megye lakosságának és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy még a virágzási periódus előtt tegyenek meg mindent az allergiát okozó növény irtására sorozatos kaszálással, vagy a növény gyökerestől való kitépésével. Mivel nem létezik arra vonatkozó jogszabály, a környezetvédelmi hatóság nem kötelezheti az önkormányzatokat a parlagfű irtására, az egyedüli, a mit tehet, a lakosság tájékoztatása, számolt be lapunknak Békéssy Erzsébet igazgató.–A helyzet orvoslására hétfőn levelet juttatunk el a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben kérjük, alkossanak egy törvényt, amely kötelezze az önkormányzatokat a parlagfű irtására, és ez alapján számon lehessen kérni annak elmulasztását. Az ügynökség minden évben felvilágosító kampányt tart az iskolákban a parlagfűvel kapcsolatosan, hogy megismertessék a növényt a diákokkal.

Fontos a megelőzés

Vass János-Róbert allergológus szakorvost kérdeztük a Szatmár megyében előforduló parlagfű allergiában szenvedő betegek számáról. Elmondása szerint 2000-ben még kevés parlagfű volt a megyében, mára viszont már nagyon elterjedt a parlagon hagyott területeken, ezzel arányosan növekedett a növény pollenje által okozott allergiás megbetegedések száma. 100 betegből 15 érzékeny a parlagfű virágporára, 8-10 betegnél okoz enyhe tüneteket, és csak egy töredéküknél jelennek meg a súlyosabb reakciók. A tüneteket az okozza, hogy a nyálkahártyával, kötőhártyával érintkező virágpor sajátos immunválaszt produkál, ennek következményeként náthára emlékeztető tünetek jelentkeznek, ami főleg könnyezéssel, orrfolyással, tüsszentéssel jár, de a növény akár bőrallergiát is kiválthat. A szakember szerint nagyon fontos a megelőzés, főleg a pollennel való hosszas érintkezést kell elkerülni, elejét véve annak, hogy a tünetek állandósuljanak, és így súlyosabbá váljanak.

Címkék: