Egymillió euró pályázati önrészre

Egymillió euró pályázati önrészre
Hargita megye – Egymillió euró értékű kormánytámogatást sikerült megszerezni a Borvizek útja projektben részt vevő hat Hargita megyei település számára – derült ki Hargita Megye Tanácsának május 25-i soros ülésén.

Mint azt Borboly Csaba megyeitanács-elnök elöljáróban elmondta, az erre vonatkozó kormányhatározat-tervezetet már eljuttatták Bukarestbe, de a továbblépéshez szükség van a megyei tanács kétharmados döntésére.

– Óriási segítség ez az egymillió euró a településeknek, közöttük a két fürdővárosnak, Borszéknek és Tusnádfürdőnek, amelyek más nagy horderejű projektek révén is próbálnak erőre kapni, nem kis áldozat árán.  A projekt kezdetén a Vidékfejlesztési és Turisztikai Minisztérium rosszul előkészített dokumentációt adott le, ezért a településekre háruló önrész lassan elérte a harminc százalékot. A részt vevő települések, bár sok nehézséget okozott számukra a nagy önrész –  főleg a kis települések esetében –,  kifizették a részleteket. A megyei tanács is segítséget nyújtott az adók visszaosztásánál, így lassabban a tervezettnél, de volt haladás – mondta Borboly Csaba.

A döntéshozó testület egyöntetűen megszavazta azt a határozattervezetet, amely kimondja, hogy a kormányalapból mintegy 46 milliárd lej folyósításának köszönhetően a projektben részt vevő települések a projekt önrészére elkülönített pénzösszegeket egyébre költhetik. További fontos tervezet volt a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság által nemrég megnyert 3,2 millió lej értékű pályázat 28 százalékos önrészének a felvállalása. A projekt során a Szent Anna Elhelyező Központ bentlakása helyett hét családi típusú ház épül a speciális odafigyelést igénylő gyerekek számára, illetve egy új rekuperációs központ is. A testület egyhangúlag hagyta jóvá a június 3-án kezdődő II. Székelyföldi Napok rendezvénysorozat programtervezetét, illetve az idei megyedíjra javasolt személy kilétét is.