Egymást kiegészítő alkotások

Egymást kiegészítő alkotások
Mozart 21, C-dúr zongoraversenyét, a Varázsfuvola nyitányát, valamint Bruckner Esz-dúr Romantikus szimfóniáját hallgathatják meg a komolyzene kedvelői a filharmónia csütörtök esti hangversenyén.

A meghívott vendégművészek – Josef Suilen hollandiai karmester, valamint Răzvan Dragnea bukaresti zongoraművész – részt vettek a filharmóniánál tartott szerdai sajtótájékoztatón is. A zongoraművész elmondta: egy húszéves szünet után, két évvel ezelőtt kezdett el ismét Mozartot játszani, s meglepetéssel nyugtázta, hogy vannak olyan filharmóniák, ahol például a fent nevezett zongoraversenyt még egyszer sem adták elő. Mozart műveiről az emberek hajlamosak azt hinni, hogy egyszerűek, de ez csak a látszat, valójában nagyon sok érzékenységet és hozzáértést feltételeznek.

Elismert művészek

A második részt sokan ismerik – a zongoraművész szerint ennek előadására tapasztalatra és kifejezőkészségre van szükség; ő például másképp értelmezi é s játssza, mint régen, egyetemi éveit követően. Josef Suilen karmester hozzátette: Mozart és Bruckner művei remekül kiegészítik egymást, Mozart tiszta és finom, látszólag egyszerű dallamai mellett Bruckner „erőteljes, ünnepélyes, katolikus lelkületre valló zenéje” nagyon jól érvényesül. A negyedik szimfónia egyébként Bruckner egyik legismertebb szerzeménye.

A holland karmester járt már Romániában, Nagyváradon viszont még nem. Elmondta: nagyon tetszik neki Nagyvárad központja, a filharmónia közösségét pedig szakmailag nagyon jól felkészültnek és együttműködőnek tartja. Kérdésre válaszolva azt is hozzátette: bár tény, hogy Hollandia gazdaságilag jóval fejlettebb, mint Románia, ott az emberek közötti kapcsolat nem annyira jó, mint itt. „Nekem a barátság a fontosabb, ha az megvan, nem számít, hogy esetleg kevesebb a pénzem” – fejtette ki.

Josef Suilen Amszterdamban végezte el a konzervatóriumot, Londonban szerzett tapasztalatot a Royal Opera House – Covent Garden helyettes karmestereként. „Gesztusainak tisztasága és pontossága, élettel teli temperamentuma, a melegség és a mélység, mellyel az előadást gazdagítja, egyúttal biztos kezekkel vezetve a zenekart – méltán vívják ki a közönség elismerését” – írják róla a zenekritikusok. Răzvan Dragnea a hazai zenei élet egyik legismertebb és legmegbecsültebb fiatal zongoraművésze. Tavaly doktorált, ezzel párhuzamosan Stuttgartban és Münchenben szerzett tapasztalatot és már most nagyon sok zenei elismerés birtokosa.

Neumann Andrea