Egymásra mutogatás kampányfinisben

Szabó Ödön lemond tisztségéről, amennyiben bizonyítást nyer, hogy az RMDSZ bármelyik megyei elöljárója az EP-választás bojkottálására búzdított, jelentette be maga az ügyvezető elnök.

Szabó Ödön tegnapi sajtótájékoztatóján cinikusnak nevezte Tőkés László magatartását, miután a püspök kijelentette, hogy nem fogadja el azt, hogy bűnbaknak kiáltsák ki, amennyiben az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselője az EP-ben. “Ha Tőkés elfogadta volna az RMDSZ-listán való szereplést akkor ő maga is és az erdélyi magyarság is biztosan képviseltethetné magát az EP-ben” – mondta Szabó, aki tagadta azt a Csuzi István, a Magyar Polgári Egyesület (MPE) által megfogalmazott vádat, miszerint az RMDSZ célja az, hogy az erdélyi magyarság ne vegyen részt az EP-választásokon. “Ez a legnagyobb hülyeség, amit ebben a kampányban hallottam!” – folytatta Szabó Ödön, aki kijelentette: “ha hoznak egyetlen Bihar megyei RMDSZ-es elöljárót, aki azt mondta, hogy a magyarok ne vegyenek részt az EP-választásokon, benyújtom a lemondásomat.”

Fordítva

Szabó Ödön tagadta a független jelölt és kampánystábja által hangoztatott vádakat, miszerint az RMDSZ Bihar megyében gátolta volna Tőkés László kampányrendezvényeit. “Éppen fordított a helyzet” mondta Szabó aki tudatta, hogy meg akarták hívni a Hargita táncegyüttest. Engedélyt kértek a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettől, ugyanis abban az időpontban csak a KREK díszterme lett volna alkalmas helyszín egy váradi fellépéshez, de a püspökség indoklás nélkül utasította el a kérést. “A háttérben beismerték, hogy azért nem adták meg az engedélyt, mert mi hívtuk meg a Hargita táncegyüttest”, tette hozzá Szabó.

Szerelmi háromszög

Az RMDSZ azt szeretné, ha az erdélyi magyarság a referendumon ne vegyen részt, szögezte le a politikus, aki szerint a Basescu államfő által elképzelt egyéni választókerületes választási rendszer a lehető legrosszabb az erdélyi magyarság számára. Szabó, ugyancsak az MPE képvislelőinek nyilatkozataira hivatkozva tudni véli, hogy a Biharban az MPE a Demokrata Párt (PD) színeiben fog megfigyelőket küldeni az EP-választasokra. Szabó Ödön ennek kapcsán felkérte az RMDSZ tagjait, hogy ne vállalják az MPE színeiben a megfigyelői státuszt, mert a vonatkozó törvények értelmében ők nem lehetnek független civil szerevezetek képviseletében választási megfigyelők. Arra a kérdésre, hogy helyi szinten rontja-e a köztudomásúan jónak mondható RMDSZ-PD kapcsolatokat az, hogy az MPE most tárgyal a PD-vel, Szabó azt mondta: “az RMDSZ-PD viszony a megyében egy hét éves házasság és nem jó, hogy a barátainktól tudjuk meg, hogy másvalaki is bebújt a házastársi ágyba.”

Pap István