Egymás megértése

Akt.:
Egymás megértése
Kolozsváron megjelent egy kiállítás plakátja, melynek figyelem felhívó fényképe Páskándi Géza Tornyot választok című színdarabjából, a nyitó jelenetet, a két koldus párbeszédét ábrázolta, Vadász Zoltán és Pásztor János által történő megjelenítésben. A magyar nyelvű plakát CSOMAFÁY FERENC SZÍNPADFÉNY-KÉP című kiállítását hirdette meg.

Jó néhány nap eltelt, és a plakátok ott vannak, senki sem, szakította le őket.

Abban a városban, melyben 12 évig a ’89-es események után a polgármesternek nem volt más elfoglaltsága, mint a városban élő magyarokkal kötözködnie. Sajnos elég eredményesen.

Szép lassan, hiszen volt rá idő, kialakult egy olyan rendszer, mely az itt élőket megosztotta. Kinek volt hasznos ez a megosztottság? Annak, aki ebből a megosztottságból hasznot tudott húzni. Ezeknek volt érdekük, hogy a területen élők egymásra rossz szemmel nézzenek.

Mindezek feszültséget keltettek. Ezek a feszültségek bizonyos politikai köröknek nagyon megfeleltek. Merem állítani, megfelelnek.

Azonban a világ fejlődése nem áll meg. Az állandó mozgásban levő forrongó világ azért tesz lépéseket, hogy az életfeltételek javuljanak, mentalitásváltozás valósuljon meg.

Felnőtt egy nemzedék, mely köszönhetően az információ áramoltatásának, másképpen gondolkodik, mint ahogy igyekeztek bizonyos időben modellálni az állampolgárt. Van egy nagyon figyelemre méltó réteg, amely tudja, lehet másképpen is élni. Fontosnak tartja az egymás értékeinek, kulturális értékeinek a megbecsülését, egymás kultúrájának a tiszteletét.

Én tisztellek Téged, de elvárom: Te is tisztelj engem.

Meg kell értetni magunkat. Mint Uniós országnak, humán anyagunk semmivel sem gyengébb, mint más országoké. Ezt számtalan ténnyel lehet bizonyítani. Mégis bizonyos megnyilvánulások következtében rossz hírünk terjedt el. Egyes hazánkfiai nem tudják, vagy nem is akarják tudni, hogy az ember árnyékát külföldön is magával viszi. Ezt kellene megfelelő módon kezelni.

A kitett plakáton is a két koldus azt beszéli meg, melyik toronynál kéregessen. Azért, hogy megéljen, hiszen háborúban vesztették el a lábukat. Mankójuk a honuk alatt figyelmeztet, meg kell, értsük egymást.

 

Csomafáy Ferenc