Egymás felé forduló határmenti régiók

Egymás felé forduló határmenti régiók
Nagyvárad – Szerdán a megyeháza nagytermében Egymás felé forduló régiók címmel konferenciát szervezett a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal és a Bihar Megyei Tanács. Érdekes előadások hangzottak el.

A konferencia délutáni idősávjában konkrét határmenti programoknak és projekteknek a bemutatására került sor. Rajnai Gábor, a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal (MeH) osztályvezetője a Varratmentes Európa program magyar-román kapcsolódási pontjait ismertette. Úgy vélte: a régiós együttműködés szereplőinek a határszakaszok regionális és lokális átjárhatósági szakaszaira kell összpontosítaniuk. A prioritások felállításánál a beruházási értékeket, a társadalmi igényeket, a határvidék sajátosságait és a finanszírozási lehetőségeket kell figyelembe vegyék, melyek alapján egy olyan ütemtervet  kell készítsenek, mely javaslatként szolgálna a térségek számára a határok nélküli közös tervezés megvalósítása céljából. Gyulai Tamás üzletfejlesztési igazgató a szoftver-klaszterek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az egyetemek közötti regionális együttműködés formái is lehetnek. (A klaszter kifejezés az angol clusterből ered, ami hálózatot jelent. A gazdasági életben a szakágazati szervezetek közötti hálózatos együttműködésre vonatkozik).

A klaszter előnyei

Dr. Balogh Tamás, az Országos Egészségügyipénztár főosztályvezető- helyettese annak a véleményének adott hangot, hogy megalapozott az olyan együttműködési szándék, mely a határokon átívelő egészségügyi szolgáltatások támogatására koncentrál. Palotás József, a MeH szakmai főtanácsadója a határon átnyúló felnőttképzési modellról szóló prezentációjában aláhúzta: a hálózati együttműködés gazdasági, társadalmi és területi szempontból is sikerrel  kecsegtet. Barabás Tamás ügyvezető a regionális építőipari klaszter előnyei közül a következőket emelte ki: gyorsabb piaci alkalmazkodás és információáramlás, közös fejlesztések, technológiai és szervezési tapasztalatcsere, tranzakciós és szállítási költségek csökkentése.

Élni kell a lehetőséggel

Dr. Föglein Katalin környezetvédelmi szakmérnök a Bihar térségfejlesztési programról szóló előadásában azt hangsúlyozta ki, hogy a projekt haszonélvezője  két nemzet (a román és a magyar) lehet és valóságos transznacionális gondolkodásra ad lehetőséget.

A konferencia konzekvenciáját Törzsök Erika, a MeH főigazgatója vonta le, aki arra hívta fel a figyelmet: nem szabad párhuzamos intézményrendszereket kiépíteni, hanem élni kell a regionális együttműködés nyújtotta lehetőségekkel. A kistérségeknek hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy önmaguknak kell dönteniük a sorsukról, melynek érdekében meg kell találják saját egyéniségüket.

Ciucur L. Antonius

Kapcsolódó cikk: