ERDON Helyi sport hírek

2012.01.12. 15:26

Gyenes Mani egyre közelebb egy új csúcshoz

A 2012–es dél–amerikai Dakar–rali tizedik versenynapja után a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a 18. helyen áll a motorosok összetett táblázatában, ezzel kiegyenlítette eddigi legjobb dakaros eredményét. Vasárnapig még javíthat.

A 2012–es dél–amerikai Dakar–rali tizedik versenynapja után a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a 18. helyen áll a motorosok összetett táblázatában, ezzel kiegyenlítette eddigi legjobb dakaros eredményét. Vasárnapig még javíthat.

 

A szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel tovább javíthatja eddigi dakaros eredményét, ugyanis a 2012–es dél–amerikai kiírás tizedik versenynapja után már a 18. pozíciót foglalja el az összetett táblázatában. Mint ismeretes, a Vectra Racing Team motorosa tavaly a 18. helyen fejezte be a világ legnehezebb terepraliját, akkor a Maraton kategóriában az első lett. Éppen ezért, a szervezők Manit idén már az Elite kategóriába sorolták. Mindezek ellenére a Maraton kategóriába idén is romániai siker születhet, ugyanis a szatmári versenyző csapatfőnöke, Marcel Butuza vezet ebben a kategóriában. A brassói üzletember remekelt az Iquique és Arica közötti 377 km speciálison, a 38. időt érte el, ezzel az összetettben a 45. helyen áll (eddigi legjobb Dakar–eredményét tavaly jegyezte, akkor az 59. helyen zárt). Mani egyébként a 22. idővel teljesített a szerdai távot, 38 perc 38 másodperccel volt lassabb a mindössze második Dakarján levő spanyol Joan Barreda Borthoz viszonyítva. Utóbbi idén a Husqvarna gyári csapatának pilótája (tavaly már a második szakasz után feladta a versenyt), és élete első szakaszgyőzelmét jegyezte. A motorosok összetett táblázatában a francia Cyril Despres vezet, de csupán 21 másodperc az előnye a címvédő spanyol Marc Coma előtt.

Az autósoknál a még versenyben lévő Szalay Balázs, Bunkoczi László magyarországi kettős a 16. időt érte el, ezzel az összetettben már a 25. helyen állnak. Egyébként az Iquique és Arica közötti szakaszt az autósoknál a 2004–es Dakar–rali motoros győztese, az olasz Nani Roma (Mini) nyerte meg, második lett csapattársa, a francia Stephane Peterhansel, aki így megerősítette vezető pozícióját az összetettben, és nagy léptekkel halad a negyedik Dakar–győzelme felé.

A kvadoknál maradt változatlan a helyzet: bár az argentin Tomas Maffei idei második szakaszgyőzelmét jegyezte szerdán, továbbra sem tud beleszólni honfitársai, a Petronelli–testvérek küzdelmébe. A címvédő és idősebbik Alejandro már több mint egy óra előnyt gyűjtött össze a második helyen tanyázó, és 2010–ben győztes Marcoshoz képest.

Csütörtökön egyébként külön gépparkba érkeznek a motorosok, illetve az autósok a perui Arica és Arequipa települések közötti speciális után. Az előbbiek a Csendes–óceán partján, Camana település közelében állítanak „sátrat”, míg az autósok mintegy 150 km–t távolságra, 1400 méter tengerszint feletti magasságban táboroznak Arequipa közelében. Ezért a táv is különbözik kategóriánként: a motorosok és kvadosok összesen 171 km bekötőúton haladnak, és 534 km a mért szakasz, míg az autósok és kamionosok 120 km bekötő szakasz után csupán 478 km, illetve 432 km speciálison vesznek részt.

Pénteken Arequipa és Nasca között zajlik a Dakar–rali 12. etapja. Mintegy 400 km bekötő után csupán 245 km lesz a mért szakasz. A verseny a táv feléig az óceán partja mentén zajlik, majd a második szakaszon 1600–1700 méter tengerszint feletti magasságba is felkapaszkodnak a pilóták a versenygépeikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!