Egymás ellen indulnak a romániai választásokon a Mikó-ügy főszereplői

Akt.:
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke
Ugyanabban a választókerületben indul a decemberi parlamenti választásokon a sepsiszentgyörgyi Mikó-ügy két jelképes alakja: Markó Attila, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt nem jogerősen elítélt államtitkár és Sánta Imre református lelkész, a kollégium visszaállamosítása elleni megmozdulások szervezője.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke egy hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón a párt sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltjeként mutatta be Sánta Imre bikfalvi református lelkészt, aki a nyár folyamán két hónapig naponta tiltakozott a kollégium visszaállamosítása ellen.

Sánta Imre a sajtótájékoztatón elmondta, hogy független jelöltsége is felmerült, de végül elfogadta az EMNP megkeresését és a párt támogatását. Hozzátette, bízik benne, hogy a Magyar Polgári Párt is támogatja majd a választási versenyben.

Elmondta, hogy a Székely Mikó Kollégium ügyét össznemzeti ügynek tartja, és indulásával meg szeretné akadályozni, hogy az kampánytémává silányuljon. Kijelentette: nem kíván a kampányban a Mikó-ügyről és az általa szervezett megmozdulásokról beszélni.

Az RMDSZ már korábban bejelentette, hogy a sepsiszentgyörgyi körzetben Markó Attilát indítja, akit éppen a Székely Mikó Kollégium kifogásolt visszaszolgáltatása miatt ítéltek nem jogerősen három év börtönbüntetésre. Markó Attila maga is többször részt vett a Sánta Imre által szervezett megmozdulásokon.

Markó Attila az MTI kérdésére elmondta, nem akar foglalkozni azzal, hogy kikkel kell megmérkőznie a választási versenyben, a kampánya pedig mindenképpen az emberek gondjairól szól majd. Az Etnikumközi Hivatalt vezető államtitkár úgy vélekedett: árt a Mikó-ügynek, hogy egyáltalán felmerül: legyen-e kampánytéma. Hozzátette: nem tudja megígérni, hogy mellőzi a témát, hiszen folyamatban van a kollégiumépület visszaszolgáltatói elleni büntetőper, mely az érdeklődés középpontjában áll.