Egyiptom és nőszervezeti témák

Egyiptom és nőszervezeti témák
Csütörtökön a Képviselőház külügyi bizottságának vezetőjeként és az RMDSZ Nőszervezet országos elnökeként tartott tájékoztatót az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában Biró Rozália.

Mint a Román Képviselőház külügyi bizottságának elnöke arról számolt be Biró Rozália, hogy e héten szerdán fogadott egy egyiptomi küldöttséget, melyet Ahmed Ihab Gamaleldin külügyminiszter-helyettes és Salah A. El-Sadeh romániai nagykövet vezetett. Románia és Egyiptom között amúgy 112 éve létezik diplomáciai kapcsolat, és 2018 első nyolc hónapjában 64 százalékban bővült a kereskedelmi mérleg a tavalyi év hasonló tárgyidőszakához képest. Hazánk Egyiptomba 563 millió dollár értékben exportált ebben a periódusban, míg onnan 78 millió dollár értékben importált árukat. Nemcsak gazdasági jellegű témák került azonban szóba ezen a tanácskozáson, hanem a kulturális, oktatási és tudományos együttműködések is terítéken voltak, abból kiindulva, hogy több egyetem kooperál egymással – közölte az RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A megbeszélés jellegéből fakadóan természetesen külpolitikai aktualitások is a napirendi pontok közt szerepeltek, főleg biztonságpolitikai kérdések, Egyiptom és a NATO együttműködése, illetve a migráció problémája. Kérésként hangzott el a román fél részéről, hogy Egyiptom támogassa Romániát azon igyekezetében, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja legyen, valamint megállapodtak abban, hogy a közeljövőben idelátogatnak egy olyan egyiptomi entitásnak a tagjai, mely közéleti szerepeket vállaló nőket tömörít.

Monarchia Operett

Az RMDSZ Nőszervezet országos elnökeként Biró Rozália felelevenítette, hogy október hónap folyamán 77 eseményt szerveztek az Építsünk idősbarát közösségeket! kampány keretében, közel 8 ezer személyt szólítva meg. Együttműködnek helyi önkormányzatokkal, egyházi nőszervezetekkel, iskolákkal, civil szervezetekkel, és ezeket a partnerségeket fejleszteni szeretnék.

Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet váradi elnöke felidézte, hogy sok csillogó szempárt látott a sikereket elkönyvelő rendezvényeiken, Várad-Velencén, Várad-Szőllősön és Biharpüspökiben.

Pető Dalma váradi önkormányzati képviselő két bejelentést tett. November 18-án, vasárnap 19 órától a NEEM!-kampány keretében a bábszínházban tartják meg a Betonpárnák – Slam poetryvel az erőszak ellen című előadást. A belépés ingyenes, fellépnek Tófalvi Előd, Burján Kinga és Járai Richárd.

December 9-én, vasárnap 15 és 19 órakor Magyarország egyik leglátványosabb show-ja érkezik Váradra, a Szigligeti Színházba, előkarácsonyi ajándékként. Az Ovisuli Egyesület társszervezésében zajló eseményen a Monarchia Operett társulata lép majd fel, közel 200 jelmezben, a műsorvezető Esztergályos Cecília lesz. Jegyeket 35–50 lejért jövő keddtől lehet venni a színház jegypénztáránál.

Ciucur Losonczi Antonius