Egyhetes hittantábor volt Bélfenyéren

Egyhetes hittantábor volt Bélfenyéren
Hatvan árva, félárva, szociálisan hátrányos helyzetű, Bihar megyei gyermeknek szervezett egyhetes hittantábort a Bélfenyéri Kolping Család Egyesület.

A tábort évről évre megszervező egyesület egyházi elnöke, Kiss Márton bélfenyéri plébános munkatársaival, papkollégáival és a Vasárnapi Iskola Alapítvány békéscsabai pedagógusaival együtt valósította meg idén is Bélfenyéren. A tábor anyagi hátterét a Bélfenyéri Kolping Család Egyesület, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt, a nagyváradi Római Katolikus Püspökség, valamint magánszemélyek biztosították. A bélfenyéri táborok megszokott forgatókönyvét kicsit átírva vasárnap este raktak tábortüzet a szervezők, mivel ekkor a gyerekek már mind megérkeztek Bélfenyérre de a támogatók és előadók is mind jelen voltak még. A játékot és éneklést kedvelő atyák, Kutas Attila Dombóvárról, Egresi Miklós Ukrajnából, valamint Szemerédi Bernadett művésznő a Vasárnapi Iskola Alapítvány pedagógusaival együtt vezették a kíváncsi gyerekeket a tábortűz körüli éneklésben, játékban.
A hétfői nap tábornyitó szentmisével indult, amelyen a vidám gyerekek mellett a padokban sorakoztak a lelkes csoportvezetők is. A szentmisén és az egyhetes tábor alatt a tasnádszántói “Sparklet” együttes fiatal tehetségei énekeltek és zenéltek, valamint buzdították és tanították a táborozókat is.
Az első nap a bemutatkozó- és ismerkedő játékok után teljesen a zenéé, a dicsőítésé volt a főszerep. Az elmondása szerint Bélfenyérre már hazajáró Szemerédi Bernadett budapesti művésznő idén együtt táborozott a kis hittanosokkal. A művésznő vidámsága és szeretete, óriási tehetsége és csodálatos hangja elvarázsolta úgy a gyerekeket, mint a csoportvezetőket. Kis szünetekkel egész nap folytak a zenés programok.
Kedden kézműves napot tartottak a csoportvezetők, de alternatív programként sportolni, társasjátékozni vagy a zenészekkel énekelni is lehetett. A gyerekek többek között a gipszöntés és festés, az óriásbuborék-készítés, valamint a gyöngyfűzés titkait próbálhatták ki. A sportlehetőségek között szerepelt foci, asztalitenisz, úszás – a tábor alatt felavatott medencében.
Szerda reggel korán kelt a kis csapat. Reggeli után autóbusszal indultak Nagyszalontára a gyerekek a Ponta-farmra. Érkezéskor a gyerekek nagy része az öröm kábulatában hátizsákkal együtt futott a kutyákhoz, lovakhoz és más különböző háziállatokat megnézni, megsimogatni.
A tábori körülményekhez alkalmazkodva motorbiciklivel érkező kedves vendég látogatta meg a csapatot a tanyán. Kruzslitz Imre atya fiatalos lendülettel szólt a gyermekekhez, fiatalokhoz a prédikációjában a szabadtéri szentmisén. A liturgia után a motoros mosolygós pap bácsi hazarobogott, de szavai a fiatalok fülében visszacsengtek: “A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. (…) A szeretet nem szűnik meg soha.”
Az állatterápia, lovaglás, kutyasimogatás mellett a természetismeret és természetvédő részt a bélfenyéri táborba évről évre visszatérő békéscsabai Zöld Csütörtök Természetvédő Kör tagja, Boldog Gusztáv vezette.
A bátor táborozók, a katonai sátorban alvás után frissen sorakoztak reggel a szokásos tornára, majd reggeli után ismét útra keltek autóbusszal, ugyanis a madarászi strandon töltötték a csütörtöki napot.
A borús idő nem riasztotta vissza sem a szervezőket, sem a gyerekeket, mivel tudták, hogy fedett hely és meleg víz várja őket Madarászon. Az egész napos strandolás után a farmra csomagjaikért visszatérő kis diákok elbúcsúztak a házigazdáktól és a házi kedvencektől. Bélfenyéren táncesttel zárult a napjuk.
Pénteken az erdőbe kirándultak a táborozók, ahol szórakoztató sorverseny fogadta a csapatokat. A nótázó kis csapat a madárcsicsergéssel és a friss fű illatával megtelve indult vissza a táborhelyre, ahol a megérdemelt jutalom várta őket: édes görögdinnye. Délután a kiscsoportos beszélgetések után megérkezett a várva várt kedvenc, Tibi Bohóc. A különleges bohóc elvarázsolta a közönséget, interaktív műsorával, hirtelen felnőtt és gyerek egyaránt a játék és mese birodalmában érezte magát.
Az esti szentmisét a tenkei Sheck László atya mutatta be, aki prédikáció helyett beszélgetést folytatott a kis hívekkel.
Az utolsó nap “harmónikaírás” – a másikról csak jót szabad írni, valamint tombolahúzás – melyben mindenki nyert, előzte meg a záró szentmisét, amit Ozsváth József tasnádszántói atya mutatott be.
A résztvevők hálát adtak a szentmisében a Jó Istennek az együtt töltött, változatos helyszínekkel és programokkal teli napokért majd lelkiekben feltöltődve, új barátokkal és facebook-felkérésekkel indultak haza.

Petran-Balázs Natália