Rákóczi Szövetség

2019.11.28. 10:46

Ösztöndíjakat adott át Váradon Szili Katalin miniszterelnöki megbízott

Nagyváradra látogatott tegnap dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Délben Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével közösen iskolakezdési támogatásokat adott át a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban az előkészítő osztályokba járó gyermekek szüleinek.

Ciucur Losonczi Antonius

A 10 ezer forint értékű egyszeri juttatásokat azzal érdemelték ki a szülők, hogy magyar nyelvű iskolába íratták a gyermekeiket az óvodai korszak lezárultát követően. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban két előkészítő osztály működik, Kiss Csilla és Iloc Judit tanítónők növendékei rövid, de annál színvonalasabb műsorral lepték meg a Magyarországról érkezett vendégeket. Az ebből az alkalomból szervezett ünnepségen a hozzátartozókon kívül jelen volt még, és köszöntötte az egybegyűlteket Konrád Katalin igazgató, Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes és Tankó Zita szaktanfelügyelő is.

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott lapunknak azt nyilatkozta: a Rákóczi Szövetség tanácsadó testületének tagjaként, illetve ezen szervezettel immár tizenöt esztendeje úgymond szimbiózisban együtt dolgozva, a munkája és a határon túli magyarság iránti nagy tisztelete jeléül is lényegesnek tartja, hogy időnként részt vegyen az ösztöndíj-átadási ünnepségeken. „Ez egy felemelő élmény is, engem mindig feltöltenek az ilyen alkalmak, amikor szülőkkel, nagyszülőkkel, gyermekekkel együtt megtapasztalhatjuk, hogy mennyire fontos az egy nemzethez való tartozás, a magyarság ügye” – fogalmazott. Hozzátette: sokat beszélünk a magyarság megmaradásáról, és nyilvánvalóan elsősorban a határon túli közösségeink veszélyeztetettek ebből a szempontból, hiszen nagy asszimilációs vagy az elvándorlási kísértés. „Nekünk természetesen az a fő szempontunk, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni, ezért próbáljuk azokat az eszközöket megtalálni és használni, amelyek ezeket elősegítik, gondolok itt például a magyar kormánynak a gazdaságélénkítési programjaira, a Köldökzsinór-programra, vagy azokra a dedikált évekre, melyeket a Nemzetpolitikai Államtitkárság kitűz” – közölte.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hangsúlyozta: meggyőződésük, hogy minden olyan gyermeknek, aki magyar családba született, magyar iskolába kell járnia. Ugyanakkor pedig, a hat-hét éves kor sorsdöntő abból a szempontból, hogy aki ilyenkor nem kerül magyar közegbe, az nem részesül a kapcsolódást elősegítő impulzusokból, és nem alakulnak ki nála azok a kulturális, érzelmi kapcsolatok, melyek meghatározóak az identitás, az egy nemzethez való tartozás szempontjából. „A magyar iskola a siker és a külhoni magyar közösségek fennmaradásának a kulcsa, nem magánügy tehát, a Rákóczi Szövetség ezért küldetésének tartja, hogy a gyerekek születésétől kezdve az iskolaválasztásig segítse a magyar iskolák választását” – nyomatékosította.

Mint megtudtuk, a szeptemberi iskolakezdésektől egészen december 13-ig négyszáz helyszínre látogatnak el a Kárpát-medencében a Rákóczi Szövetség munkatársai, hogy több mint 9 ezer iskolakezdőnek adják át a támogatást. Felvidék, Kárpátalja és Délvidék területeit már bejárták, Erdélyben pedig Máramaros, Arad, Temes és Fehér megyéket, valamint Torda és Dés környékét. Ezt a hetet Bihar megyére szánják, ahol több 1200 gyermeknek juttatják el az ösztöndíjat, majd a jövő héten következik a Csángóföld.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában