Egyházmegyei Ifjúsági találkozó volt

Egyházmegyei Ifjúsági találkozó volt
Minden forrásom belőled fakad! (Zsolt 87, 7) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót szombaton. Változatos programok voltak.

Szombat reggel a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sportcsarnokában ráhangolódással, vagyis a tasnádszántói egyházközség ifjúsági zenekara által biztosított énekszolgálattal, katekézissel, illetve Vakon Zsolt és Vass Csaba ifjúsági lelkészek buzdító szavaival kezdődött az idei Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó. Innen a résztvevők imádkozva és egyházi énekeket énekelve rendezett sorokban az egyházmegye főtemplomába vonultak, ahol Mons. Fodor József általános helynök, székesegyházi plébános fogadta őket.
Az ünnepi szentmise bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök kiemelte: ezen a napon a Boldogságos Szűzanyára emlékeznek, az ő Szeplőtelen Szívére. Hálaadással jöttek, hogy köszönetet mondjanak Istennek, amiért meghívott bennünket az ő közösségébe, s egyúttal kérik is őt: segítsen abban, hogy építeni tudjanak mindig ott, ahol élnek, építeni Isten országát közöttünk.

Szeretetjel

Prédikációjában Vass Csaba lazarista szerzetes, Katalin-telepi plébános arról elmélkedett, hogy a felolvasott különös evangéliumi részben van egy erős jel. Jézus sok mindent csinált három éves működése során, és az utolsó vacsorán nem valami olyan ajándékot készített a tanítványainak, amit hazavihettek, hanem két különös dolgot tett. Vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: „Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: „E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki”. Ezután pedig vett egy tál vizet, körbement, és megmosta a lábaikat. Mindezeket azért cselekedte Jézus, mert a szeretetének az erős jelét akarta adni. Mi is valahányszor részt veszünk a szentmiséken, erőt akarunk meríteni az eucharisztiából, hogy a szeretet jelei tudjunk lenni. Arra van ugyanis szüksége a világnak- ahogy Szent Pál is felsorolta a szeretethimnuszában-, hogy legyünk türelmesek, ne vitatkozzunk egymással, ne irigykedjünk vagy legyünk gőgösek. Ezért jelentette ki Jézus főparancsolatként, hogy tegyetek úgy az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is tegyenek- hangsúlyozta a szónok.
Az áldás előtt a megyés püspök a rendezvény mottójául szolgáló zsoltárversre (Minden forrásom belőled fakad!) hívta fel a figyelmet, reményét fejezve ki, hogy az együtt töltött időben a fiatalok sok biztatást kaptak, és lelkesíteni tudnak másokat is, hogy Krisztus legyen az életük középpontjában. „Az a fiatal, aki keresi az Úr Jézust, és közel érzi magát hozzá, soha sincs egyedül, nem kell aggódnia, mert olyan útitársa van, aki mindig segít a helyes döntés meghozatalában”- fogalmazott.
A mise után különböző egyéb programokkal folytatódott a rendezvény.

Ciucur Losonczi Antonius