Egyházkerületi ügyekről és EP kampányról esett szó

Egyházkerületi ügyekről és EP kampányról esett szó
Nagyvárad – A református egyházkerület aktuális kérdéseiről, valamint az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos eseményekről esett szó Tőkés László püspök, független jelölt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztató kezdetén Szilágyi Zsolt kampányfőnök elképedését fejezte ki annak kapcsán, hogy Bátori Gyula gencsi református lelkész bűnvágyi eljárást kezdeményezett Tőkés László püspök ellen “szolgálati visszaélés miatt”. Furcsának találta, hogy a “román állami szervek és intézmények támogatásával” pont az a személy lendült ellentámadásba, akit a református egyház elmarasztalt sikkasztás, korrupció és hűtlen kezelés miatt. Megitélésében nem független az ügytől és kitünően jellemzi a romániai viszonyokat, hogy Bátori Gyula annak a “gyanús háttérrel” rendelkező Romániai Magyar Szabaddemokrata Pártnak az alelnöke, mely alakulat támogatásával Frunda György szenátor annak idején elindította politikai karrierjét. Antal János külügyi osztályvezető szerint ez az eset, valamint az, hogy Florin Puscas ortodox pap feljelentést tett az egyházfő és három munkatársa ellen “rongálás és illetéktelen behatolás” címén azt bizonyítják, hogy a kampányidőszak tetőzéséhez közeledve ’89 előtti időkre jellemző titkosszolgálati módszerekkel igyekeznek befeketetíteni Tőkés Lászlót a hívei és a választók előtt. Kolozsi Árpád ügyvéd azon meggyőződésének adott hangot, hogy azok a helyi érdekeltségű erők próbálják besározni a független jelölt nevét, akiknek nem tetszik a püspök “bátor, becsületes és korrupcióellenes” kiállása.

Kampánykörút

Kampány körútjáról szólva Tőkés László elmondta: mindenütt pozitív visszajelzéseket kapott, a székelyföldi emberek elégedettségüknek adtak hangot, hogy november 25-én szabadon választhatnak, és eddiekkel ellentétben nem csupán szavazniuk kell. Hozzátette: szomorúan látja, hogy “egyes újságok és politikai körök manipulálják a felméréseket és azt súlykolják, hogy neki nincs esélye”, pedig valójában ez nem igaz. Az egyházfő szerint az RMDSZ részéről hisztérikus és antidemokratikus reakciókat váltott ki az ő független jelöltként való indulása, és vehemensen támadják Orbánt Viktort is, csupán azért mert “demokratikus módon, az eszmei azonosság alapján” támogatja őt. A püspök ugyanakkor demagógnak minősítette az RMDSZ egység retorikáját és arra hívta fel a szervezet figyelmét, hogy tartsa be a pozítiv kampányra vonatkozó igéretét.

Ciucur L. Antonius